VEELGESTELDE VRAGEN
- een snel antwoord op je vraag vind je hier!

Op deze pagina vind je vragen die ons vaak gesteld worden. Kijk hier eens rond, misschien zit jouw vraag er ook tussen. Zo niet, dan BEL ONS of MAIL ONS. Stel je vragen gerust! Daar zijn we immers voor.
Onze Snowlife-skileraren schrijven blogs en maken vlogs over hun ervaringen. Volg hun verhalen als je benieuwd bent want een skileraar zoal mee maakt.

OPLEIDING

Om skileraar te worden volg je een 11-daagse opleiding in Oostenrijk. Tijdens deze opleiding leer je hoe je mensen de technieken van het skiën aanleert tijdens praktijk en theorie vakken. Na enkele intensieve trainingsdagen doe je een praktijk en theorie examen en geef je zelfstandig een les aan je medecursisten. Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag bij een Oostenrijkse skischool.
Om snowboardleraar te worden volg je de 10-daagse opleiding. Er zijn echter nauwelijks nog vacatures voor snowboardleraren. De skischolen werken tegenwoordig met duaal leraren die zijn opgeleid tot ski- & snowboardleraar. Daarom adviseren wij de opleiding aan tot ski- & snowboardleraar, zodat je ook verzekert bent van een baan. Om ski- & snowboardleraar te worden in Oostenrijk volg je de duaal opleiding tot ski- & snowboardleraar, die 16 dagen duurt. Je leert hoe je mensen de technieken van het skiën en snowboarden aanleert tijdens praktijk en theorie vakken. Na enkele intensieve trainingsdagen doe je een praktijk en theorie examen en geef je zelfstandig een les aan je medecursisten. Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag bij een Oostenrijkse skischool.
Voor de opleiding tot skileraar moet je minimaal met korte bochten van een rode piste kunnen skiën. We adviseren 6-7 jaar ski-ervaring. Uiteraard is ieder mens anders. Er zijn skileraren die slechts 2 jaar ervaring hadden en direct de opleiding haalde, maar ook leraren met 20 jaar ervaring die niet in één keer geslaagd zijn. 6-7 jaar ski-ervaring is daarom een advies en géén vereiste. Je moet naast ski-ervaring een basiskennis hebben van de Duitse taal. Je moet jezelf kunnen voorstellen en een praatje kunnen maken met je gasten. De Duitse vaktermen kun je alvast leren tijdens de Duitse les of tijdens de opleiding in Oostenrijk.
Iedere ochtend wordt er vroeg verzameld op de berg, omstreeks 8.30 uur. Er wordt de hele ochtend en voormiddag getraind in de sneeuw. Omstreeks 16.00 uur begint in de accommodatie de theorieles. Deze duurt ongeveer 2 uur en daarna begint het avondeten. Na het avondeten kan er indien nodig nog een theorieles gepland worden, maar anders zijn de avonden vrij voor zelfstudie.
De Anwärter opleiding is geheel in het Duits. Dit is erg handig, omdat je zo alle vaktermen in het Duits goed leert. De voertaal in de skischool is namelijk ook Duits.
Je krijgt een schriftelijk multiple choice examen in de theorievakken. Indien je hier één of twee vakken niet van haalt krijg je meteen de gelegenheid deze mondeling te herkansen. Haal je het vak dan nog niet, dan kun je later tijdens de herkansingsdag nogmaals herkansen. De praktijkonderdelen worden op de laatste dag getoetst. Van de drie ski-onderdelen moet je er minimaal 2 halen om te slagen. Indien je er maar 1 haalt dan kan je nog één onderdeel herkansen aan het einde van het wintersportseizoen, half maart, tijdens de herexamendag. Als je een her-examen moet doen voor de theorie of praktijk mag je in het overgrote merendeel van de skischolen toch alvast werken. Naast de theorie en praktijkexamens krijg je ook nog een lesgeefopdracht. Deze moet je wel verplicht halen om les te kunnen geven. Als je de lesgeefopdracht niet haalt dan kun je nog niet aan de slag, maar moet je later terugkomen voor het herexamen. Het herexamen kost € 30,- (excl liftpas).
Stel dat je tijdens de opleiding geblesseerd raakt, dan kun je de gemiste dagen tijdens een ander opleidingsmoment inhalen. Je dient wel direct een doktersverklaring in te leveren.
Ja dat kan. We bieden Duitse bijles aan speciaal gericht op skileraren. Je oefent dan samen met een ervaren skilerares de techniek en leert handige woorden en zinnen die goed van pas komen tijdens het lesgeven. Kijk voor meer info hier.
Het is voor de opleiding wel belangrijk dat je kan snowboarden én skiën. Als je twijfelt over je skivaardigheden kun je ervoor kiezen om eerst deel te nemen aan de introdag en daarna met ons te bespreken of het wellicht haalbaar is. Ook bieden we een extra trainingsweekend aan in juni en oktober, zodat je beter voorbereid op pad gaat.
Ja, tijdens de opleiding kun je eigen materiaal meenemen of het ter plaatse huren. De meeste skischolen willen ook dat seizoensleraren hun eigen materiaal meenemen. We hebben een goede kortingsdeal met Intersport Daka in Amersfoort. Snowlife-leraren krijgen een uitnodiging om hier inkopen te doen.
Je kan bij Snowlife je eigen voorbereiding samenstellen. We bieden een basic pakket met de opleiding en een baangarantie. Als je meer voorbereiding nodig hebt dan kies je voor het all-in pakket waarbij de Duitse bijles en het trainingsweekend zijn inbegrepen. En als je van plan bent om door te leren tot Landes 1 leraar dan kies je voor het voordelige Pro pakket waarbij je direct doorgaat voor de vervolgopleiding en daarmee mag je hogere skiërs/boarders lesgeven. Klik hier voor een overzicht van de kosten per Anwärter opleiding.
De opleiding is geschikt voor iedereen die een passie voor wintersport heeft en lichamelijk en geestelijk fit genoeg is. De minimum leeftijd voor de opleiding is 16 jaar. Een maximum leeftijdsgrens is er niet. Er zijn geen vooropleidingen vereist. Alleen een redelijke ski/snowboardtechniek en een goede basiskennis van de Duitse taal. Daarnaast moet iemand communicatief vaardig zijn, want een skileraar moet in staat zijn om de techniek over te brengen op zijn gasten en ze bovendien een leuke tijd te bezorgen.
(Let op: als je na de opleiding wilt gaan werken, dan wordt er voor een seizoensbaan een minimum leeftijd van 18 jaar en ouder gevraagd. Wil je alleen in de hoogseizoenweken en/of in de maand februari werken? Dan geldt deze leeftijdsgrens niet.)

DE REIS

Snowlife organiseert voor de meeste opleidingen een busreis. De busreis vertrekt vanuit Utrecht naar de accommodatie in Oostenrijk.
Indien er te weinig deelnemers zijn om een busreis te verzorgen, dan organiseren we een treinreis. Het avontuur en de gezelligheid begint dan al in Nederland!
Tijdens de opleiding verblijf je in een eenvoudige accommodatie. Je slaapt in een kamer van 4 tot 6 personen met een eigen badkamer. In de accommodatie krijg je ontbijt en avondeten. Er is een skikelder en een gezamenlijke ruimte met gratis wifi.
Als je klaar bent in Kaprun en meteen naar de skischool wilt doorreizen dan kun je met het openbaar vervoer gaan. Bijvoorbeeld met de trein en/of bus. Of je deelt met je collega’s een taxi. Ook kun je altijd even naar de skischool bellen of er misschien iemand in de buurt van Kaprun is die je kan ophalen.

SKISCHOOL

Veel skileraren die de opleiding in december volgen, reizen na de opleiding door naar het skigebied in Oostenrijk. Als je de opleiding al eerder hebt gevolgd of tussendoor naar huis gaat dan overleggen we altijd even wanneer je kan en wil arriveren.
Het is ook goed om voordat je aankomt in de skischool even contact op te nemen om af te spreken waar en hoe laat je kun aankomen.
Je kunt zelf een eigen kamer regelen (als je bijvoorbeeld graag in een luxe of eenpersoons- kamer slaapt) of je kunt kiezen om een kamer bij de skischool te huren. De skischoolkamers zijn erg eenvoudig. De kamers zijn doorgaans voor 2 á 3 personen. Wat de faciliteiten van het onderkomen zijn is per skischool verschillend. Hierover krijg je meer informatie in de het skileraren handboek.
Je geeft 6 dagen per week skiles. De lessen zijn doorgaans van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur óf van 13.30 tot 15.30 uur. Voor aanvang van de lessen verzamelen alle skileraren iets eerder om eventueel nog wat actuele dingen als groepsindelingen of het weer te kunnen doornemen.
Na afloop van de lessen melden alle skileraren zich nog af in de skischool.
Tijdens de schoolvakanties is het druk in Oostenrijk. Dit is met name tijdens de kerstvakantie en tijdens de carnavals en krokusvakantie in februari/maart. Dan worden er ook altijd extra skileraren/snowboardleraren gezocht. Het is ook mogelijk om alleen in deze hoogseizoenweken te werken.
Ja, voor de kleding wordt gezorgd! Zorg dat je hier zorgvuldig mee omgaat.
Ja, nadat je je hebt aangemeld zorgen wij ervoor dat er een werkplek voor je wordt vastgelegd. Je dient wel nog de opleiding tot skileraar of ski- & snowboardleraar te volgen.
Je kan in alle gebieden in Oostenrijk gaan werken. Onze vaste skischool-partners bevinden zich hoofdzakelijk in het Salzburgerland. Een overzicht van de skigebieden vind je op de pagina: skigebieden.
Per skischool is de hoogte en opbouw van het loon verschillend. Steeds meer skischolen werken met een uurloon. Het nettoloon bij een volle werkweek zal ongeveer liggen tussen € 700,00 tot € 1.000,00 per maand. Bij de meeste skischolen wordt het salaris per bank uitbetaald naar je Nederlandse rekening.
Ja dat kan! Geef dit dan even aan in het aanmeldformulier. Dan kijken wij naar de mogelijkheden.
De meeste skischolen willen dat seizoensleraren hun eigen materiaal meenemen. We hebben een goede kortingsdeal met Intersport Daka in Amersfoort. Snowlife-leraren krijgen een uitnodiging om hier inkopen te doen.
Als je het hele seizoen wilt gaan werken, dan geldt er een leeftijdsgrens van 18 jaar en ouder. Ben je jonger dan 18 jaar, dan is het wel mogelijk om in de schoolvakanties (kerst/krokus/Pasen) te werken en/of in de maand februari.

KLACHTEN

Wij willen natuurlijk dat iedereen met een tevreden gevoel kan terugkijken op de evenementen en trainingen van Snowlife. We vragen iedereen daarom ook om feedbackformulieren in te vullen, omdat we ons graag willen blijven ontwikkelen. Klachten nemen we heel serieus en we proberen altijd om onszelf te verbeteren om ervoor te zorgen dat er geen herhaling van hetzelfde probleem voorkomt. Mocht je toch ontevreden zijn over onze dienstverlening, onze skitrainers of een ander aspect van de organisatie dan horen we het graag zo snel mogelijk zodat we samen op zoek kunnen naar een passende oplossing. Alle klachten zullen vertrouwelijk worden behandeld. Bel ons op 073-8795796, mail ons op info@snowlife.nl of stuur een bericht naar 06-10070830. Bekijk de klachtenregeling als je een officiële klacht wilt indienen.
Artikel 1 Telefonisch oplossen klacht

Vaak kunnen klachten het beste tijdens een persoonlijk (telefonisch of in persoon) worden besproken. We verzoeken daarom telefonisch contact op te nemen of een afspraak te maken. Als de klacht een bepaalde persoon betreft dan brengen we je daar graag mee in contact om tot een oplossing te komen. Lukt dit niet of wil je dit om een bepaalde reden niet dan kun je contact opnemen met Monique van Bakel (of mocht het haar functioneren betreffen dan Yuri Bartels of een onafhankelijke derde: de heer Jean-Paul Stuiver van Totaal Adviesgroep (jean-paul@tagschijndel.nl). Het oordeel van de onafhankelijke derde is bindend. Eventuele consequenties worden door Snowlife snel afgehandeld.
Artikel 2 Formele schriftelijke klachtenprocedure
Is het probleem met een gesprek niet verholpen of leent de klacht zich volgens jou niet voor een gesprek, dan kun je de klacht formeel schriftelijk indienen per e-mail ter attentie van Monique van Bakel (of indien Monique er zelf bij betrokken is ter attentie van Yuri Bartels of Jean-Paul Stuiver).
Artikel 3 Verloop procedure
Monique van Bakel c.q. Yuri Bartels c.q. Jean-Paul Stuiver zal de klacht zo spoedig mogelijk behandelen en met jou en de betrokkenen overleggen om tot een bevredigende oplossing te komen. Lukt het hen niet om binnen enkele dagen inhoudelijk te reageren, dan zal hij/zij in ieder geval binnen enkele dagen de ontvangst van de klacht bevestigen. In de meeste gevallen zal hij/zij ook contact met jou opnemen om te overleggen over de verdere stappen. Ook kan er om nadere toelichting of verdere informatie worden gevraagd. Doelstelling is om jouw klacht in ieder geval binnen vier weken af te handelen. Mocht dit uitlopen, dan wordt je over de reden daarvan geïnformeerd en ook verder op de hoogte gehouden van de voortgang van de procedure. Uiteraard ontvang je na afronding een schriftelijke bevestiging van de uitkomst van de procedure.
Artikel 4 Overige aspecten klachtenregeling
Alle aspecten van de afhandeling van jouw klacht zullen worden vastgelegd. Uiteraard zal zorgvuldig en vertrouwelijk met de informatie worden omgegaan. In bepaalde situaties kan het noodzakelijk zijn om extern advies in te winnen bij professionele onafhankelijke instanties. Met het indienen van jouw formele klacht wordt jou daarom toestemming gevraagd om (kopieën van) relevante stukken ter beschikking te stellen aan die eventuele deskundigen. Zoals bij ons gebruikelijk vragen wij hen voor geheimhouding te tekenen.