Over een paar weken beginnen de najaarsopleidingen voor de nieuwe ski- & snowboardleraren. Iedereen is er natuurlijk op gebrand om die opleiding in 1 x te halen. We hebben 8 tips verzameld die daarbij kunnen helpen!

1. Weet wat de examenonderdelen zijn.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee 😉  Er zijn jou leraren voorgegaan die het skiën in een pizzapuntje even niet zagen aankomen. Op de opleiding leer je om beginners en licht gevorderde les te geven. Daar horen ook de beginnerstechnieken bij. Maar ook het skiën in korte bochten is een (pittig) examenonderdeel.

Tijdens onze introdag laten we je zien wat de examenonderdelen zijn zodat je weet wat je kunt verwachten. Indien nodig kun je hier dan nog extra training in krijgen zodat je meer kans van slagen hebt.

Exmanen opleiding skileraar Kaprun

2. Zorg dat je fit bent!
Je bent tijdens de opleiding de hele dag fysiek bezig. Tijdens de opleiding sta je eerst 9 dagen op de ski’s om intensief te trainen en op dag 10 heb je examen. Onderschat dit niet. Het kan zeker geen kwaad om te zorgen voor een goede conditie, wat extra bovenbeenspieren en een getrainde core!

Tip; Bergfex heeft een skifit training samengesteld.

3. Pak je goed in.
Tijdens de opleiding krijg je heel veel uitgelegd. Ook op de piste. Je zult dus regelmatig stilstaan als de opleider iets aan het uitleggen is of wanneer jullie één voor één een oefening doen. Neem voldoende warme kleding mee zoals thermokleding en draag laagjes!

Voor hele koude dagen kun je met dunne onderhandschoentjes skiën. Op je gezicht kun je Kalteschutz smeren tegen de kou. (Verkrijgbaar in de Oostenrijkse apotheken.)

4. Kies het juiste skimateriaal.
Het juiste skimateriaal kan je absoluut helpen om je opleiding te halen. Om te beginnen sta je hele dagen op de ski’s. Als je schoenen niet goed zitten doordat ze knellen, te weinig flexibel zijn of niet meer helemaal aansluiten dan ga je dat ongetwijfeld merken! Het is daarom aan te raden dat je investeert in goede schoenen.

Ski’s zijn natuurlijk ook van grote invloed. Allround ski’s met een lichte taillering zijn ideaal. Géén old-school ski’s, reuzeslalom, poederlatten of twintips!

5. Wir reden nur Deutsch ja!
De opleiding wordt in het Duits gegeven. Wat op zich handig is, omdat je daarna ook Duits moet spreken met je baas en in het Duits zal lesgeven. Tijdens de opleiding kun je je Duits nog verbeteren voordat je naar de skischool vertrekt (waar je natuurlijk meteen een goede indruk wilt maken).

Echter, het is natuurlijk belangrijk dat je een goede basiskennis hebt en de opleiding in het Duits kan volgen. Bij Snowlife krijg je in het skilerarenhandboek verschillende woordenlijsten die je kunt gebruiken om de vaktermen te leren. Daarnaast is er een Duitse bijles die ingaat op een deel van de theorie. We zorgen ervoor dat je de theorie nu al begrijpt zodat je die in Oostenrijk makkelijker kunt volgen. Verder gaan we oefenen met lesgeven en krijg je nog verschillende handvatten om verder te studeren.

6. Kun je al lesgeven?
Het is natuurlijk belangrijk dat je de kennis die je tijdens de opleiding opdoet ook kunt overbrengen op je gasten. Je moet kunnen lesgeven. Dit wordt ook getoetst tijdens de opleiding. Als je hier geen ervaring mee hebt dan is het raadzaam om je hier goed op voor te bereiden. In het Snowlife handboek staan handige tips en een formulier dat je kunt gebruiken bij het voorbereiden van je lessen.

Wellicht kun je ook ergens zelf training geven, zoals bij je eigen sportclub? Bijvoorbeeld voetbaltraining, hockeytraining, etc. Of loop een keer mee met een trainer.

Lehrauftritt opleiding skileraar

7. Verzorg je zelf goed tijdens de opleiding.
Het is een intensieve opleiding. 10 volle dagen skiën waarbij je vaak jezelf moet overtreffen kosten veel energie. En alsof dat nog niet genoeg is heb je na het skiën ook nog theorielessen en eventueel een beetje zelfstudie.

Zorg dat je goed eet en voldoende slaapt!

8. Après-ski hoort erbij, maar met mate.
We zullen nooit ontkennen dat dit erbij hoort 😉  Maar denk er altijd aan dat je de volgende dag weer moet presteren. Met de drank nog in de benen zal het lastig worden om die Kurzschwung erin te krijgen.

Je kunt het hele seizoen nog après-skiën, dus het is niet erg om het tijdens de opleiding nog even rustig aan te doen zodat je dat diploma in één keer binnenhaalt.

Een opleiding tot skileraar is intensief en het moment van de examenuitslag is rete spannend! Maar tegelijk is het ook een mega gave ervaring met een groep wintersporters die net zo fanatiek zijn als jij! Je zult zonder enige twijfel heel veel bijleren.

Sta jij al ingeschreven voor de opleiding? Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar!

Previous reading
Last-minute beslissing!
Next reading
De eerste keer Kids!