Korte broek naar skipak
Zaterdag 17 juni, het is ongeveer 26 graden. Terwijl de rest van Nederland lekker aan het poedelen is in het plaatselijke meer stap ik bepakt met ski’s, schoenen en stokken de auto in opweg naar Zoetermeer. Na een ritje van dik twee uur kom ik aan, binnen word ik ontvangen door de skileraren van Snowlife en al snel zie ik een paar bekende gezichten van de introdag. Na een kort welkomstpraatje is het tijd om om te kleden van korte broek naar skipak. We worden ingedeeld in groepjes en beginnen aan de skiles, super tof want ik heb zelf nooit op les gezeten. We skiën keurig achter onze skileraar aan en oefenen verschillende technieken, startend met de basishouding en pizza punt voor beginners en uitbouwend naar korte bochtjes op ons eigen niveau.

Beginnerstecknieken
Op zaterdag is er veel aandacht voor de beginnerstechnieken: hoe start je met een groep die nog nooit op ski’s heeft gestaan? We oefenen zelf veel in de pizza punt, want hoe makkelijk dat ook klinkt, dat is toch best lastig als je dat niet meer gewend bent. Er is veel individuele aandacht zodat je de juiste houding aanleert om die vervolgens weer door te kunnen geven aan toekomstige klanten. Na 2 uur is het pauze: opwarmen! Buiten mag het lekker warm zijn, maar in de skihal is het -6, brrr. Tijdens de pauze vuurden wij allerlei vragen af op onze skileraar, die een paar seizoenen had gewerkt in de sneeuw. Hoe is het nu echt op de piste? Hoe zit het met dat toffe skilerarenpak, waar verblijf je tijdens een seizoen, wat verdien je enzovoort. En na veel vragen beantwoord te hebben gekregen is het weer tijd om verder te gaan met de skiles. We gaan verder met de pizza punt die we langzaam opbouwen naar parallel skiën. Aan het einde van de middag is er nog heel eventjes tijd om zelf van de berg te sjeezen waarna we ons weer omkleden voor de theorieles. Ja ja, skileraar worden is niet alleen skiën, daar hoort ook theorie bij. Waar moet je dan aan denken? Theorie over de basishouding bij het skiën, materiaalkunde en bijvoorbeeld je taken naast het skiën zelf, wat zijn de verantwoordelijkheden van een skileraar. Tegen 6 uur is de eerste dag afgelopen en sjouwt iedereen weer met zijn spullen naar de auto. Gelukkig overnachtte ik in Amsterdam en hoefde ik niet weer helemaal naar het noorden te rijden.

Film-ster
Zondag 18 juni, het is nu ongeveer 30 graden. ‘S ochtends stap ik weer in korte broek met mijn skietjes de auto in, en na een klein uurtje rijden ben ik er alweer. Het is meteen tijd voor omkleden want de skilessen gaan gelijk van start. We beginnen met wat opwarmspelletjes voor kinderen en gaan daarna verder met waar we gister mee zijn geëindigd. We herhalen de pizza punt en bouwen daarna verder voort. Een aantal afdalingen wordt gefilmd om achteraf te kunnen bekijken hoe onze houdingen zijn tijdens het skiën. Bij het voordoen van een skitechniek is het heel belangrijk dat je die overdreven voordoet, en dat is soms nog best lastig:  “maar ik ging toch ook heel overdreven door mijn knieën? Uhm nee.”

IMG_7402

Van -6 naar +26 graden
Na de middagpauze laten we de beginnerstechnieken achter ons en werken we aan ons eigen kunnen: korte bochtjes! In tweetallen doen we hele leuke oefeningen, zoals hand in hand skiën, of skiën met een touw waarbij de een zich gewoon laat glijden en de ander moet afremmen met korte bochten. De middag vliegt voorbij en voordat we weer naar de theorie gaan, gaan we nog even op de foto, met onze eigen groep, maar ook met alle anderen. Daarna pakken we nog een keer het sleepliftje waarna we ons om gaan kleden. Na de theorie pakt iedereen zijn spullen om vervolgens weer naar huis te gaan. Eenmaal buiten moeten we eerst acclimatiseren, haha. Ik prop alles in mijn koekblikje en rijd moegestreden, maar wel voldaan terug naar Lopperdorp.

Het trainingsweekend was een hele goede voorbereiding op de opleiding en super georganiseerd. Thanks Snowlife 🙂

Liefs,
Juf Zhulya

Volg Juf Zhulya’s ski avonturen hier: https://jufzhulya.wordpress.com/2017/09/29/voorbereiding-het-trainingsweekend/

Previous reading
Inpakken en wegwezen! Wat moet je meenemen?
Next reading
10 Meest gevraagde vragen aan jou als skileraar