Als skileraar verdien je misschien meer dan je van je baas krijgt uitbetaald, maar als je een beetje handig bent kun je je inkomen toch nog wat extra spekken met deze tips!

We spraken met skileraar Jack die al enkele seizoenen skiles geeft in Saalbach-Hinterglemm:

‘Wat veel gasten niet weten is dat de fooi heel erg belangrijk is voor een skileraar. Het leven in de bergen is duur en het salaris is niet bijster hoog. Je moet je gasten hierin opvoeden. Leg ze uit dat fooi een mooie beloning is voor de goede skilessen.’

word skileraar

Dit zijn de tips van skileraar Jack:

1. Zorg dat je beter/leuker/enthousiaster lesgeeft dan je collega-skileraren. Je moet de fooi wel verdienen!

2. Je leert de namen van de kinderen in je groepje op dag 1 uit je hoofd. Vanaf dat moment kun je de ouders/begeleiders aanspreken als papa/mama/oma/opa “Pietje”. Dat doe je iedere ochtend bij het verzamelen. Je geeft de ouders ook iedere ochtend allemaal een hand en legt uit wat je met de kinderen gaat doen. (Persoonlijk contact is key!!!)

3. Aan het einde van de skiles doe je hetzelfde. Voordat je aankomt op de verzamelplaats zeg je nog even tegen de kids dat ze niet weg mogen gaan, voordat ze met hun ouders bij jou zijn geweest om een hand te geven, zodat je zeker weet dat ze zijn opgehaald. Dit is het moment dat ouders fooi zouden kunnen geven, dus het is belangrijk contactmoment!

4. Zorg dat je een coole groepsnaam en Yell verzint. De Yell laat je iedere keer horen op het moment dat je de verzamelplek verlaat of opkomt, zodat de ouders de Yell ook horen. Na afloop van de slalomrace heb je vaak ook even een goed moment om de leuke sfeer in je groepje te laten zien, want daar komen de ouders natuurlijk ook naar kijken.

5. De meeste ouders geven vaak onopvallend de fooi, vaak uit respect voor jou zodat het niet opvalt dat je geld krijgt. Dat wil je juist niet! Als je fooi krijgt, stop het dan niet onopvallend weg, maar vouw het uit en bedank de ouders hartelijk. Hopelijk zien de andere kinderen en ouders dit ook (zonder dat je er een grote show van maakt).

6. Leg uit dat fooi in het Duits ‘Trinkgeld’ heet, maar dat jij de fooi juist gebruikt voor iets dat een skileraar hard nodig heeft. Denk aan ski’s of een nieuwe Goggle.

7. Wees oprecht tevreden met de fooi die je krijgt. Fooi verwachten of vragen werkt tegen je!

8. Karma is a bitch! Geef zelf ook fooi als iemand het verdient. Complimentjes krijgen is even leuk als uitdelen. 😉

Previous reading
Mijn fantastische seizoen als skileraar in Gerlos!
Next reading
Introdag: de ervaringen en tips van de deelnemers