Wanneer je voor het eerst je skilerarenpak aantrekt, voel je je ook echt skileraar. Je hebt je diploma behaald dus op papier ben je skileraar, maar nog nooit voelde het zo echt. Als je dat skipak aanhebt gebeurt er nog iets speciaals. Je verandert namelijk in een soort alleskunner. In de ogen van de gewone mens ben jij nu skileraar; een wandelende VVV, EHBO-expert, professioneel levensgenieter en heb je waanzinnige ski skills.

Laten we bij het begin beginnen. Het apenpakkie bestaat vaak uit de kleuren van de Oostenrijkse vlag (rood en wit), maar andere kleuren zoals blauw zijn ook populair. Een skileraar moet opvallen zodat hij/zij gemakkelijk te herkennen is bij bestaande klanten en toekomstige klanten. Het skipak fungeert als een wandelend visitekaartje. Ook de naam en het logo van de skischool is daarom goed te lezen.
De skipakken zijn vaak van hoge kwaliteit. Ze moeten immers een paar seizoenen meegaan en goed tegen een stootje kunnen. Ook moeten ze alle weersomstandigheden de baas zijn. Ze bieden voldoende warmte en ook genoeg zakken voor al je benodigheden.

With great power, comes great responsibility. Bij het skilerarenpak hoort ook een EHBO set. Elke skileraar is verplicht deze bij zich te dragen en daarnaast ben je ook verplicht (net als alle anderen op de piste) hulp te verlenen bij een ongeluk. Omdat je skileraar bent zullen mensen zich veel eerder tot jou wenden. Ze verwachten dat jij ‘weet hoe het moet’. Tijdens de opleiding krijg je hier meer uitleg over en bereiden ze je goed voor.

Jouw skilerarenpak nodigt ook uit om te vragen waar de beste restaurants, aprés-ski tentjes en disco’s zijn. Jij weet de leukste berghutjes met de lekkerste schitzels, de beste happy-hours en de mooiste skiroutes en dat weten de vakantiegangers maar al te goed. Je bent een all-round aanspreekpunt en wegwijzer. Omarm deze extra taak en deel je wijsheid met mede-sneeuwliefhebbers.

Niet alleen is het skipak handig voor toeristen, het heeft jou ook veel te bieden. Bij de liften word je gematst, bij de aprés-ski tent krijg je korting en mensen behandelen je met respect. In een skilerarenpak voel ik me speciaal en ook wel een beetje cool. Ik voel me professioneel en rebels tegelijk. Het allerleukste gevoel dat het skipak mij geeft is saamhorigheid. Mijn collega’s en ik zijn samen deel van iets; wij zijn één familie. En vooral: levensgenieters!

Skiles geven

Previous reading
Hoe ga je met ouders om?
Next reading
Last-minute beslissing!