Iedere maand beantwoorden we een veelgestelde vraag. Deze maand: hoe berg ik mijn skimateriaal op?

In veel skigebieden is het seizoen (bijna) ten einde. Voor veel toeristen, maar ook voor veel skileraren betekent dit dat ze de ski’s en skischoenen weer opbergen totdat de komende winter weer in zicht komt. Skimateriaal is ten eerste niet goedkoop en van grote waarde als je veel skiet. Daarom hebben we wat tips voor je over hoe je ze het beste kunt opbergen.

Ski’s opbergen
Aan het einde van het seizoen kun je het beste je ski’s nog een keer laten slijpen en waxen. Er wordt geadviseerd om de kanten in te vetten om roesten tegen te gaan. Dit kun je ook gewoon zelf thuis doen. Zorg dan dat de ski’s helemaal droog zijn. Met een spons verwijderd je roest plekken en daarna vet je de kanten in. Let er op dat je de ski’s in een droge ruimte bewaard, dus niet naast de wasmachine 😉

Berg de ski’s los van elkaar op. Schuif ze dus niet in elkaar. Dit zal namelijk ten koste gaan van de kwaliteit van de ski’s. Als ze in elkaar zitten dan staat er spanning op en kunnen ze hun stijfheid verliezen.

Skischoenen opbergen
Maak de schoenen goed droog. Zorg er ook voor dat de binnenschoen goed droog is voordat je hem opbergt anders krijgen bacteriën vrij spel en zullen je schoenen niet meer zo fris ruiken naar een paar maanden op zolder te hebben gestaan.
De schnallen van de skischoen kun je eventueel ook invetten zodat ze lekker soepel blijven. Doe de schnallen allemaal dicht voordat je de schoenen wegzet.

Wil je meer weten over het onderhoud aan je ski’s? Kijk dan eens een Youtube tutorial. Hier kan je veel info terugvinden over het slijpen, waxen en afstellen van ski’s. Bijvoorbeeld in deze video van Wintersporters.nl:

Previous reading
FAQ: Hoe goed moet je Duits zijn?
Next reading
Daar is ie dan… de laatste week!