Kinderen vormen het hoogste percentage klanten binnen de skischool. Logisch dus, dat de skischolen veel moeite doen om kinderen een te gekke week te bezorgen. De kinderweide wordt versierd met gekleurde pionnen, figuren en speeltoestellen. Ook de mascotte in de vorm van een pinguïn, clown, of ijsbeer komt geregeld langs om de kinderen te vermaken. Voor een head start op je eerste week, lees je hieronder snel verder!

1. Check, check, dubbel check

Terwijl je kennismaakt met een kind dat in jouw groep komt, check je of de skischoenen wel dicht zitten. Ook kijk je naar de lengte van de skies. Passen deze bij de lengte en leeftijd van het kind? In Oostenrijk hebben kinderen tot 15 jaar een helmplicht. Een kind zonder helm mag jij niet meenemen in jouw groep. Een skibril is noodzakelijk, en alleen op warme zonnige dagen kan een zonnebril er mee door. Als ik een kind zie zonder sjaal of nekwarmer, meld ik dit vaak meteen bij de ouders. De zon schijnt misschien wel in het dal, maar boven op de berg waait een frisse wind. Let ook op de handschoenen. Kinderen liggen veel in de sneeuw. Handschoenen van lage kwaliteit worden snel doorweekt en hier heeft het kind de hele dag last van en jij dus ook.

2. Nummers van ouders

Vertrek nooit zonder het nummer van de ouders opgeschreven te hebben. In het geval van een ongeluk, moeten de ouders meteen op de hoogte worden gebracht. Vaak belt de chef dan met de ouders, maar jij moet het nummer doorgeven. Ook als een kind onwel wordt of niet kan stoppen met huilen nadat je alles geprobeerd hebt, bel je de ouders.

3. Hoe heet jij ook alweer?

Draag altijd een watervaste stift en een pen bij je voor het noteren van telefoonnummers en het schrijven van namen op buttons of iets dergelijks. Ook een mooi spiekbriefje, om de namen sneller uit je hoofd te leren.

4. Call me maybe

Misschien krijg je een telefoon van de skischool of misschien moet je een eigen telefoon meenemen. Zorg dat deze altijd opgeladen is en alle nummers van de reddingsdiensten erin heeft staan. Elk lift station heeft zijn eigen nummer zodat je zo snel en locaal mogelijk om hulp kan vragen. Onze skischool werkt met simpele Nokia’s. Die batterij gaat dagen mee en kan wel tegen een stootje. Prima werk telefoon.

5. Snoepgoed

Oftwel eetbare moed. Een snoepje als beloning, een snoepje als motivatie en een snoepje als tranendroger. Dit magische goedje lost veel problemen op, maar gebruik ze met mate, anders verliezen ze hun kracht.

6. Zakdoekjes

Het winterse weer brengt ook het groene snotmonster met zich mee. Zelf zul je er ook niet aan ontkomen. Het is altijd handig om zakdoekjes bij je te hebben. De kinderen kletsen gezellig door terwijl die groene bengel, die al op de bovenlip hangt, je aanstaart. Snel weghalen dat ding. Ook wil een bloedneus wel eens voorkomen. Be prepared!

7. Plaspauze

Kleine kinderen, kleine blazen. Daar kom je snel genoeg achter. Aan het eind van de pauze neem je alle kinderen mee naar de wc. “Ik hoef niet”, is een leugen! Trap er niet in. Meestal neem ik alle kinderen mee de dames wc in(dat lukt alleen als vrouw natuurlijk), maar de kunt ook de afspraak maken dat ze in de gang voor de deuren weer moeten verzamelen. De meeste vier-jarigen redden zichzelf wel. Heel soms zal je een keer moeten helpen. Ook ’s ochtends als de groep verzameld, vraag ik vaak of ze nog moeten plassen, dan kunnen de ouders nog snel even met de kinderen naar de wc. Scheelt  jou weer een keer stoppen in de ochtend.

8. Count me in!

Maar goed dat jij hebt leren tellen. Dit ga je namelijk constant doen. Voor en na elke kruising, bocht, pad, 50 meter skiën, etc. Niks is erger dan een kind kwijt raken op de piste! Of er pas heel laat achter komen dat een kind gevallen is en nog boven aan de piste ligt. Ik kan je beloven dat de piste omhoog lopen een zware klus is.

9. Euro’s

Zorg altijd voor wat contant geld op zak, in het geval een kind geen lunch geld of kaartje bij zich heeft of is kwijtgeraakt. Dat geld vraag je aan het eind van de dag weer terug bij de ouders. No biggy.

10. Spelletjes

Voor de kleintjes is twee uur skiën nogal zwaar. Heb je sterke bikkels? Lekker door skiën! Merk je dat ze echt heel moe zijn en wel een pauze kunnen gebruiken? Houdt een korte gummybeer pauze, bouw een sneeuwpop of speel een versie van zakdoekje leggen. Zorg dat je een paar spelletjes bij de hand hebt die weinig energie kosten, maar toch de aandacht bij jou houden.

Skiles geven aan kinderen

 

Previous reading
Wat kun je verwachten van de introdag?
Next reading
Zonder gezonde spanning leer je niet skiën