Al 15 jaar kom ik in Fiss. Ik denk dat ik elk jaar opnieuw tegen mijn ouders gezegd heb, dat ik op een dag zo graag in dat rode pak rond zou willen lopen. Dat rode pak was voor mij echt heilig. Om vervolgens (natuurlijk in dat pak) met een hele reeks kinderen achter je aan de berg af te kunnen gaan. Het ziet er gewoon geweldig uit. Na al die jaren hierover gedroomd te hebben, werd het dit jaar eindelijk werkelijkheid! Na het behalen van mijn bachelor dacht ik, het is nu of nooit!

Hoe het allemaal begon

In de zomer heb ik via Snowlife de Anwärter opleiding gedaan. Met een relatief kleine, maar heel gezellige groep heb ik daar dit papiertje behaald. De eerste stap om naar Fiss te kunnen, werd werkelijkheid. Bij Snowlife heb je de mogelijkheid om zelf je skigebied te kiezen en was voor mij de keuze snel gemaakt.

Op 14 december 2018 begon mijn avontuur in Fiss. Aangekomen bij de skischool, kreeg ik de sleutel van mijn kamer en mocht ik mijn rode pak ophalen. Als een kind zo blij, mocht ik het pak passen. En mijn naam stond op het naambordje!! Iets waar ik tot voor kort alleen nog maar andere namen op had zien staan. Het was gewoon echt, skilerares Eva Pijnappel van Skischule Fiss-Ladis.

Fiss

Thuiskomen in Fiss

De eerste week in Fiss, was erg rustig. Ik kon vrij skiën, weer even lekker het gevoel krijgen, langs alle mooie plekjes. Het voelde als thuiskomen. Na een aantal dagen begon de Einschulung, een soort inwerkperiode van twee dagen. Hierbij kregen wij alle informatie over de skischool, verzamelplaatsen, tickets, etc. Er werd heel rustig de tijd genomen om ons alles bij te brengen.

Vertrouwen van de skischool

De kerstvakantie brak aan en dat betekent topdrukte in Fiss. Nu werd het dan toch echt tijd om te laten zien dat ik gemaakt was om mijn droom uit te laten komen. Mijn eerste groep was K5 (pflugsteuern met actief bij draaien). Oftewel, ik vond het nogal spannend om met een redelijk hoge groep te beginnen. Ik werd in het diepe gegooid, het vertrouwen van de skischool in mij was heel groot. Dat voelde enorm fijn. De gondel in en gaan!

Ontwikkeling skileraren

Er waren zoveel indrukken en vooral ook zoveel rode pakken te zien. Overal waar ik keek, waren altijd leraren. Dit kwam door het hoogseizoen, want in januari werd dit minder. Waardoor ik de stammleraren beter kon leren kennen. Naast dat ik hechter werd met de leraren die er ook een heel seizoen waren, kreeg ik na de kerstvakantie ook elke donderdagochtend training voordat de skilessen begonnen. Wij moesten voorskiën om de groepen in te delen met hetzelfde niveau. Elke donderdagochtend was zo enorm leerzaam. Ik ben er echt beter door gaan skiën. Top hoe de skischool tijd investeert in de ontwikkeling van hun leraren.

Fiss

Skilerarenpak als spijkerbroek

En ineens zit je weer in een vakantieperiode. Maar deze heb ik heel anders ervaren. Je hebt je vrienden, hebt bijna elke groep wel gehad, er was routine in mijn werk gekomen. En het meest bizarre hiervan vond ik, dat ik niet meer nadacht of ik mijn rode pak wel aan had. Het was iets waar ik helemaal niet meer bij stil stond. Alsof ik in een normale spijkerbroek rondliep. Maar heel eerlijk, nu ik thuis ben, verlang ik alweer naar dat rode pak.

Volgend jaar weer naar Fiss? 

De afgelopen vijf maanden waren voor mij absoluut een van de mooiste ervaringen uit mijn leven. De mensen met wie ik het seizoen door heb mogen brengen, waren geweldig. Ik heb nieuwe vrienden voor het leven gemaakt. Maar ook Skischule Fiss-Ladis doet het geweldig. Ondanks dat het een erg grote skischool is, weten ze wie je bent, wat je doet, kennen je bij naam. De organisatie is echt top. Ik kijk met een heel warm en gelukkig gevoel terug op deze mooie tijd. Dus wie weet zien jullie mij volgend jaar weer in het rode pak.

Liebe Grüße,
Eva Pijnappel

Wil je ook skileraar worden in Fiss?

Heb je vragen aan Eva over Fiss? Neem dan gerust contact met ons op voor haar contactgegevens en meer informatie; info@snowlife.nl / 073-8795796

Fiss

Previous reading
FAQ: Kan ik zelf een skigebied uitkiezen om in les te geven?
Next reading
De 9 uitdagingen van een skileraar