Aangenaam kennis te maken met je Gerlos

Skileraar GerlosMijn naam is Antoine, ik heb afgelopen jaar mijn anwärter behaald via Snowlife en heb skiles gegeven in Gerlos. Het avontuur als skileraar begon al bij Snowlife. Eerst alle voorbereidingen, gevolgd door de opleiding, beide al meteen super gaaf! En dán maak je voor het eerst kennis met de pistes in het gebied, Gerlos, je collega’s en de skischool waar jij als skileraar te werk gesteld wordt… Hier komt alles samen, waar je het voor doet.

Duitse zenuwen

Het was voor mij 11 december 2017 dat ik in Gerlos aankwam samen met twee medestudenten van de opleiding. Wij gingen alledrie werken voor een kleine skischool in Gerlos “Wintersportschule Gerlos” geleid door Hans Nussbaumer. Hans Nussbaumer, onze chef, was nu nog niet meer dan een enge naam, tegen wie wij Duits zouden moeten spreken. En dit was, ondanks de goede voorbereiding van Snowlife, de grootste uitdaging voor ons. Het was dan ook tot het moment dat Hans daadwerkelijk belde, dat wij zaten te zenuwpezen wie er in zijn of haar beste Duitse taalgebruik (of beter; taalgebrek) met Hans mocht uitvogelen waar wij stonden en waar we naar toe moesten.

Wo melden wir uns am besten? 

Nadat alles met Hans telefonisch besproken was en Hans ons kwam ophalen op het punt waar de taxi ons gedropt had, konden wij met onze spullen naar het skilerarenhuis in Neukirchen. De eerste interactie met onze nieuwe baas liep een beetje stug, maar na een korte kennismaking werden al snel de eerste grapjes gemaakt. Ondanks alles, blijft het ontmoeten van je baas wie een vreemde taal spreekt, toch spannend. Maar gelukkig viel alles dus mee.

Persoonlijke bus tot onze beschikking

Ik ging werken voor een kleine skischool waar het skilerarenhuis in het dorpje Neukirchen lag. Dit ligt ongeveer een half uur van Gerlos vandaan en hierdoor gaven we in het begin minder les. Maar dit mocht de pret niet drukken, we hadden namelijk gigantisch veel sneeuw dit jaar. Je kunt elke dag skiën en de minder leuke kanten van een kleinere skischool, werden ruimschoots gecompenseerd in waardering en vrijheid. Bovenal hadden wij een super dikke 9 persoonsbus met 4×4 aandrijving waar wij precies met alle skileraren in paste. Waardoor wij op collectieve vrije dagen ook wel eens naar andere skigebieden konden gaan zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. En die baas waar het in het begin nog moeizaam mee ging? Die bleek later ook zo’n kwaaie niet te zijn.

Gevorderde skiles in Zillertal Arena

Gerlos zelf staat natuurlijk bekend om zijn Après-ski, en je kunt er zeker goed feesten (er is werkelijk geen dag voorbij gegaan die ‘normaal’ was te noemen). Maar het mooiste van Gerlos vind ik de aansluiting met alle skigebieden er omheen. Je hebt in Gerlos zelfs een perfect gebied om les te geven aan beginners. Maar als je zoals ons als beginnende skileraar ineens gevorderde skiërs les moet geven, dan kon je dat makkelijk oplossen door in het gigantische gebied te gaan toeren. Dit was het grote voordeel van werken in een kleine skischool! De laatste dag met gevorderde skiërs was dan ook een uitdaging om te kijken of we de andere kant van het gebied konden halen en weer op tijd terug konden zijn voor het einde van de les.

Mijn advies?

Mijn avontuur in Gerlos is helaas tot een einde, maar ik zou het zeker zo weer opnieuw doen. Wat ik iedereen kan meegeven is dat je jezelf niet te veel moet aantrekken als er iets tegen lijkt te vallen, soms moet je je geromantiseerd beeld wat bijstellen. Aan de mensen in Oostenrijk moet je in het begin wennen, maar later zul je er achter komen dat het fantastisch volk is! Een fantastisch land en zelfs het gammele skilerarenhuis is uiteindelijk een reden om terug te komen. Voor iedereen aan te raden, en mocht je nog twijfelen is er maar één correct advies voor jou, en dat kun je meenemen voor alle keuzes in Oostenrijk: gewoon doen! Word skileraar!

Groetjes,  Antoine

Skileraar Gerlos

Previous reading
4 tips: Hoe bereid je je voor op het lesgeefexamen?
Next reading
Hoe word ik een rijke skileraar?