Skilerares Machteld, ook wel Maggie genoemd, heeft afgelopen jaar een seizoen skiles gegeven in Kaprun. Hier heeft ze een top tijd als skilerares beleefd en ze neemt je graag mee tijdens één van deze dagen: de wedstrijddag!

Ochtendrituelen van een skilerares

Het is nog vroeg, ik draai me nog een keertje lekker om voordat mijn wekker af gaat. Half 8, het is tijd om op te staan. Ontbijten, aankleden, tanden poetsen, spullen inpakken, ski’s op je schouder en dan lopen we met alle meiden uit het huis naar de ‘sammelplatz’. Eenmaal daar moeten we alle spullen klaar zetten. Zeilen van de liften af, pionnetjes klaarzetten, matten neerleggen en een paar leuke parcours klaar zetten voor de kleintjes.

Ontvangst blauwe skigroepen 

Stipt om 9uur  krijgen we een toespraakje van de grote baas: over het weer, de grote race en de prijsuitreiking vanavond. Hierna beginnen de kinderen (en volwassenen) langzaam binnen te stromen. Ik sta bij de blauwe paal want ik geef deze week de blauwe groep les. Als eenmaal alle kinderen er zijn, hun hesjes en startnummer aanhebben, geven ze papa en mama gauw nog een dikke knuffel en dan lopen we met z’n allen naar de bushalte. Op naar de grote berg, de Maiskogel (in Kaprun).

Met de kinderen de skilift in

Hier eenmaal aangekomen, moeten ze allemaal (soms met wat hulp) hun skietjes aankrijgen en dan in een lange rij gaan staan om zo de lift in te gaan. Meestal stuur ik de oudste/grootste als eerste naar boven zodat hij of zij de rest kan opwachten totdat ik er ben. Ik ga zelf vervolgens met de kleinste als laatste naar boven. Eenmaal boven staan ze netjes te wachten en dan gaan we gauw skiën.

Skilerares bijt de spits af voor de race

Nog even oefenen voor de grote race. Vaak merk je toch wel dat de kinderen het een beetje spannend vinden om te racen. Maar na wat oefeningetjes zijn ze er helemaal klaar voor. We skiën naar de race toe. Alle papa’s en mama’s staan er al helemaal klaar voor. Na duidelijk uitleg, ski ik als skilerares zelf als eerste naar beneden om het parcours even voor te skiën. Dan komen ze één voor één met een enorm grote grijns naar beneden skiën.

De prijsuitreiking in de Après-ski

Na de race gaan we lekker lunchen met z’n allen en in de middag doen we relaxed wat spelletjes. Als alle kinderen zijn opgehaald, ga ik gauw naar huis om me even om te kleden en de oorkondes te halen. Dan moeten we even langs de skischool om verslag uit te brengen bij meneer Schermer, de baas van de skischool. En dan lopen we met z’n allen naar Paviljoen, de Après-ski bar van Kaprun, waar de ‘Siegerehrung‘ plaats vindt. Voor de kinderen is het altijd even spannend wie er eerste is geworden, maar er hangt een erg leuke sfeer dus iedereen heeft het naar z’n zin.

Skilerares: Biertje?

Nadat alle groepen zijn geweest en de kinderen hun medailles hebben, doen we met alle skileraren lekker nog een biertje. Dan gaan we met z’n allen lekker uiteten. Met alle leraren even bijpraten over de lessen en wat voor week het was. Als iedereen is uitgegeten en uitgekletst rond een uurtje of 10/11 gaat iedereen langzaam naar huis. We lopen net zoals vanochtend weer met alle meiden naar huis. Na een geslaagde dag, plof ik uitgeput neer op mijn bed. Morgen weer een nieuwe dag van lesgeven :D.

“Deze winter zal ik nooit meer vergeten”

Liefs, skilerares Maggie (Machteld)

Skilerares worden

Previous reading
Terugblik op een seizoen skiles geven: is dit wat voor jou?
Next reading
In de krant: Oostenrijk zit met groot tekort aan ski instructeurs