Ist es schon wieder so weit?Skiles geven

De meeste mensen genieten nog van de nazomer terwijl ik al sinds mei dit jaar weer denk aan het vertoeven in de sneeuw en skiles geven. (Lees hier: ik was toen net een maand terug uit de bergen). Je kunt het misschien al wel raden… JA, ik ga nog een seizoen skiles geven in Leogang!!!! Maar voor we daar verder over praten spoelen we even terug naar het afgelopen seizoen. Ik heb elke dag een selfie gemaakt om te zien hoe een seizoen skiles geven je veranderd (qua goggle-tan 😉 ) maar vooral om die lach op mijn gezicht te zien die het skiles geven me elke dag geeft (deze zie je onderaan het bericht).

Ski-, sneeuw en pommesfanaat? 

Vier maanden in de sneeuw. Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar ik had er de tijd van mijn leven! Velen spenderen één of twee weken in de sneeuw in vaak populaire wintersportgebieden. Maar een heel seizoen meemaken en skiles geven is heel anders en kan niet vergeleken worden met een week wintersport. Tijdens zo’n seizoen maak je van alles mee en krijg je inzicht in hoe de wintersportwereld echt in elkaar zit.

Geen enkele baan is perfect, maar skileraar zijn komt in mijn ogen toch aardig dicht in de buurt. Want in die vier maanden dat ik er was, heb ik geen enkele keer gedacht: “Oke, ik ben nu wel klaar met die sneeuw en skiles geven.” Of: “Pffff, weer zo’n kindergroep.”

De verschillen in skiklassen

Ik heb gedurende het seizoen les gegeven aan zowel kinderen en volwassenen. De ene keer een groep kids van 3-7 jaar die naar beneden gleden in pizzapunt, en de andere keer een groep kids van 5-13 jaar waarmee ik van de rode of zelfs zwarte piste kon racen. En hiernaast af en toe (privé)lessen aan beginnende of licht gevorderde volwassenen. Elke soort skiles heeft ook z’n eigen voor- en nadelen:

1. Met kindergroepen is het nooit stil. Er is altijd wel een kind dat iets te vertellen heeft en dat is vaak heel erg gezellig! Dit is in tegenstelling tot een volwassen privéles. Soms tref je de wat minder spraakzame mensen en duurt een les langer als het zo stil is, haha.
2. Met privélessen die de hele dag duren kun je bij lekker weer op het terras lunchen. Met een kindergroep kun je dat vergeten, dan ruil je een lekker plekje in de zon in voor een kinderruimte met gezelschap van nog minstens 3 kindergroepen.
3. Met de kindergroepen werk je toe naar een race aan het einde van de week. En als je kinderen zijn begonnen in kinderland, is het heel tof om te zien hoe snel kinderen zich verbeteren. Bij volwassenen gaat deze ontwikkeling vaak minder snel en soepel.

Ik vond het heel fijn om verschillende doelgroepen les te geven. Dat maakt het werk voor jezelf een stuk uitdagender en dat houd je gemotiveerd! 🙂

Hoogtepunten skiles geven

Wat is er nog meer zo geweldig aan een seizoen Oostenrijk? Hierbij mijn hoogtepunten op een rij:
1. De vele skimeters die ik heb kunnen maken. Er is zelden een dag geweest waarop ik niet op de latten heb gestaan.
2. De adembenemende uitzichten bij mooi weer en tijdens ochtendsessies. (Ook na vier maanden blijft dat mooi).
3. Het verbeteren van mijn skitechnieken. Want velen die beginnen aan de opleiding tot skileraar denken dat ze aardig kunnen skiën. Maar als je de Ausbilders ziet skiën ga je daar toch nog maar een keer over nadenken.
4. Het afsluiten van de dag met een coole yell waarbij de kinderen zo hard roepen dat alle ouders op de Sammelplatz naar mijn groepje kijken.
5. Familie en vrienden JOUW skigebied kunnen laten zien en vertellen welke afdalingen en leukst zijn om te doen. (Want ja, na 4 maanden is het skigebied wel een deel van je dagelijks leven geworden).

Keuzes maken die bij je passen

Als skileraar kun je ervoor kiezen om alleen in het hoogseizoen te komen werken (ideaal voor nog naar schoolgaande mensen), of je kunt een heel seizoen komen. Het grote voordeel van een heel seizoen blijven vind ik het alles kunnen meemaken. Je beleeft de meest drukke, chaotische en gezellige weken, maar ook de rustige weken waarop je vaak meer tijd hebt om zelf het gebied te verkennen en er dagjes op uit te gaan. Het hangt natuurlijk ook af van welk skigebied je kiest. In sommige gebieden is altijd wat te doen, ook als het geen kerst- of krokusvakantie is. Ik heb lesgegeven in Leogang, dat deel uitmaakt van het skigebied Saalbach – Hinterglemm – Leogang – Fieberbrunn. Leogang zelf is een van de rustigere dorpen. Het heeft Après-ski mogelijkheden maar niet zoals in Hinterglemm. Ik ben vooral van het skiën en minder van het Après-skiën en ook dan is Leogang een perfect gebied. Niet te klein en niet te groot, skibaar in een dag maar ook goed te verdelen over meerdere dagen.

Seizoen skiles geven en Landes 1

Kortom kunnen we zeggen dat een seizoen skiles geven gewoon super vet is! Ik verheug me al enorm op het komende seizoen en kijk ook heel erg uit naar de Landes 1 opleiding die ik vanaf aankomende donderdag ga volgen in Kaprun. Met deze opleiding ben je bevoegd ook lichtgevorderde tot gevorderde skiles te geven. Tijdens deze opleiding ligt de focus vooral op het eigen kunnen en niet zozeer op de beginnerstechnieken. Dus dat wordt zeker aanpoten en veel oefenen, maar het allerbelangrijkste: lekker veel skiën!

Nu weer inpakken en gaan!

Bis bald!

Liebe GrüBe, Zhulya

Previous reading
Hoe organiseer je een té gek ‘Après-ski’ afscheidsfeest?
Next reading
Een dag in het leven van skilerares Maggie