Kinderen nemen nu eenmaal geen blad voor de mond. Ze zeggen wat ze zien en denken waarbij niet altijd over de gevolgen / gevoelens wordt nagedacht, maar dat maakt ze ook weer zo uniek en grappig. Ook afgelopen seizoen kwamen er weer een aantal grappige en bijzondere opmerkingen of acties voorbij.

Erg slijmerig

Veerle Boelkens gaf afgelopen winter les in Alpendorf waar ze de tijd van haar leven heeft gehad. Hierdoor mist ze het nog erg en is ze volgend jaar van plan om terug te komen. Toen ze een Engels jongetje in haar groepje had en samen met hem in de lift zat zei hij “Snow is actually just white slime!”. We kunnen hem geen ongelijk geven.

Superman of Super man!

Breg Brillenburg zat in Fügen en mist Oostenrijk toch wel nu op de Nederlandse grond. Zo kwam ze erachter dat zowel de Nederlandse, Engelse als Duitse kinderen wel een woordje klaar hadden staan. Tijdens het lesgeven in de Nederlandse week had ze een volledig Nederlandse groep kinderen waarvan 2 meisjes en 4 jongens. Één van deze jongetjes kon soms nogal wat piepen. Waar een van de meisjes pienter op reageerde: “Maar juf dit is toch geen pieples? Dit is een skiles, kom op zeg!” Probeer daar maar eens tegenin te gaan.

Ook speelde Breg in de gondel met de kinderen spelletjes. Met twee Engelse kinderen in het groepje was het doel van hun spelletje om overal alleen maar “Grandma’s Nickes” op te zeggen. Met als gevolg dat alle skileraren de bijnaam kregen van Grandma’s Nickes / Snickers of Grandpa’s Nickes / Snickers. Wel een handige truc in de après-ski als iedereen dezelfde bijnaam heeft.

Tijdens een weekje skiën met Duitse kinderen en een Engels jongetje was Breg de superman oefening aan het uitvoeren, waarbij ze heel hard “Superman” riepen tijdens het maken van bochten en het wisselen van de armen. Als Breg vervolgens omkeek om de groep complimenten te geven dat ze het “Super” deden, riep het Engelse jongetje altijd “Man!” erachter.

Spring maar achterop bij mij, dan gaan we samen weg

Lisa Tomassen gaf afgelopen seizoen les in Saalbach. Een aantal Duitse jongetjes vonden het wel grappig om tijdens de lunch in de prullenbak te gaan zitten waardoor ze vast kwamen te zitten en Lisa hen er weer uit moest trekken. Totdat Lisa het na 10x wel genoeg vond en zei: “Als jullie nog een keer in de prullenbak gaan zitten help ik jullie er niet meer uit.”. We weten allemaal dat kinderen dan toch stiekem nog één keer te ver gaan met als gevolg dat er eentje vastzat in de prullenbak en zijn mede groepgenootjes te hulp moesten schieten. Zie het filmpje hier.

Daarnaast is het altijd fijn als de kinderen met je meeleven en je graag willen steunen. Zo vroeg een meisje aan Lisa of ze een vriend had? Waarop Lisa nee aangaf. Toen vroeg het meisje of ze dan een kind had? Waarop Lisa weer nee zei. Het meisje vond dit erg zielig: “Ahhh nee, heb je dan wel een hond?”, weer zei Lisa: “Nee, ik heb ook geen hond.” Waarop het meisje reageerde “Ik vind dit zo erg, maar je mag mij wel mee nemen naar huis want mijn ouders hebben nog 2 andere kinderen en een hond.” Hahaha voor je het weet zit je met je skiklas thuis!

Ontspannen of aanspannen

Aafke Gruijntjes heeft lesgegeven in Zauchensee, waarbij een meisje in haar groep maar liefst 7 pogingen moest doen om met de sleeplift naar boven te komen. Al zijn we allemaal wel eens uit de sleeplift gevallen of in de moeilijkheden gekomen. Het meisje kon alleen zelf niet opstaan en wanneer Aafke haar op wilde tillen was ze loodzwaar. Een sterke mannelijke collega van Aafke probeerde te helpen met optillen, maar ook dit ging moeizaam. Het meisje zei hierop “Ich bin so schwer wie ein zak”. Helaas kennen we dit gevoel allemaal wel eens.

Wie is ook een pizza fan?

Meike van Dulken zat in Lermoos en vindt dat het seizoen veel te snel voorbij is gegaan, met heimwee naar de sneeuw als gevolg. Meike had met haar groepjes nogal wat eigenaardige verzoekjes. Een groepje van haar wilde alleen maar in gondel nummer 1, omdat deze sneller zou gaan dan de anderen. Deze zit immers vooraan?! Dan wordt een lange wachtrij… Een ander groepje wilde alleen in de pizzapunt skiën als ze ook daadwerkelijk pizza te eten kregen.

En naast eigenaardige verzoekjes kwamen er ook wat eigenwijze kinderen in haar groepjes voorbij. Wanneer ze bochtjes moesten skiën, skiede er een kindje rechtdoor en zei daarna “In mijn hoofd heb ik wel bochtjes gemaakt.”. Ging alles maar zo makkelijk… Een ander jongetje had Meike eerder in het seizoen lesgegeven in het kinderland, maar nu zat hij in een ander groepje. Opeens zag ze hem achter haar eigen groepje aan de piste op skiën, terwijl hij hiervoor de piste nog nooit op was geweest. Zijn antwoord: “Ik vind jou een leukere juf”.

Wist jij al dat…?

Chantal de Vries is in Serfaus geweest en heeft een geweldig seizoen gehad. Toen ze tijdens het skiën een van de jongens uit haar groepje tegenkwam met zijn eigen ouders, wilde hij alleen nog maar achter Chantal skiën. Doei papa en mama…

Ook heeft Chantal meerdere namen aan haar seizoen overgehouden en is ze een heel stuk wijzer geworden over van alles. De kinderen gaven haar elke keer zelfverzonnen namen, zo heette ze een hele week: Anna. Of wanneer een van de kindjes om de 5 minuten zei “Weiss du was?!”, met een bijdehante opmerking als eigen antwoord.

Zhulya Bakker in Leogang merkte goed wat het resultaat is van de combinatie van een skibril en de zon. Mocht ze het zelf in de spiegel nog niet hebben gezien, zei een kind “Juf, je bent boven helemaal wit en onder helemaal bruin! Hoe kan dat?!” #Goggletan. Een ander 6-jarig meisje riep zittend in de gondel: “Kijk allemaal! Dat zijn baby’s in kinderland die nog niet zo goed kunnen skiën”, nadat ze zelf net twee dagen uit kinderland is.

En dan heb je altijd nog wel een brutaal kindje die er wat uit floept, zoals bij Maaike Blacquiere in Obertauern “Du bist ein kleines twerg”. En bedankt…

Tosti of Broccoli

Iris van Hulst gaf een seizoen les in Westendorf met een aantal kinderen die alles zeer letterlijk bedoelen. “Juf! gaan we vandaag de zwarte piste doen?”, “Ja, spannend he?”, “Is de sneeuw daar dan zwart?”. Gelukkig niet anders verliezen de bergen de mooie witte omgeving.

Wanneer een meisje uit Iris haar groep valt, schiet Iris te hulp en zegt “Ohnee gevallen, kom dan trekken we snel je ski’s weer aan want de rest van de groep is aan het wachten.”, een diepe zucht “Ja juf, mama zei toch al dat ik een broccolipiloot ben!”. Arm broccolietje…

Een ander meisje wilde haar tosti niet opeten: “Nee juf deze tosti is vies, ik denk dat ik allergisch ben”. Wellicht zeggen we dat zelf ook wel eens als je iets heel vies vindt of ergens geen zin in hebt, wellicht broccoli, spruitjes of rode kool?

Heb jij de dino in het meer gezien of een paarse muis met twee koppen?

Myrthe Plotz heeft in Königsleiten lesgegeven en daar waren zowel de kinderen als ouders erg over haar te spreken. Lovende uitspraken vlogen voorbij: “Ik wil nog langer bij die lieve juf blijven”, “Ich habe an meine mama gefragt oder ich 100 minute bei du bleiben mag”, “Du bist die beste Skilehrer”, “Du bist meine liebelingsskilehrer”, of wanneer kinderen de woorden van ouders kopiëren: “High five voor de juf. Fenominaal wat je vandaag voor elkaar hebt gekregen” . Of wanneer ouders naar je toe komen “Hij wil niet meer met ons skiën, maar alleen met de juffen.” of aangeven “Jij bent de eerste die onze zoon begrijpt zonder dat ik een handleiding meegeef.”.


Ook vertellen skileraren wel eens mooie fantasierijke verhalen om het skiën nog leuker te maken voor de kinderen, zoals piraten, sneeuwaapjes of winterdolfijntjes. Myrthe had het idee om een verhaal over een dino in het meer te vertellen. Helaas had dit een averechts effect op een kind die vervolgens moest huilen en de skipiste niet meer op durfde die langs het meer kwam. Ajj, dan zijn toversnoepjes toch een goede oplossing. Of wanneer de kinderen de verhalen echt geloven over de piraten en er een kindje valt “Heeft de piraat dit nu gezien?”

Bij Britt Rave in Neukirchen geloofde een kindje van 3 alleen niet alles. Ze vroeg aan Britt “Heb je wel eens een paarse muis gezien met 2 koppen?”, waarop Britt overtuigend zei: “Ja! Vanochtend nog!” en waarom het meisje antwoorde: “Dat kan helemaal niet, want ik lieg al de hele dag!”.

Previous reading
5 manieren om thuis je Duits te verbeteren
Next reading
Snowlife’s Reünie in de krant: Hossen met heimwee!