Fernie – one of the 10 best mountains you’ve never skied (and probably haven’t heard of)

Fernie, een plaats waar inderdaad niemand ooit van gehoord heeft, maar tegelijkertijd powder capital of Canada genoemd wordt. Deze omschrijving sprak me erg aan en het is een omschrijving die het 100% verdiend! Echt wauw! Ik dacht dat ik wel een klein beetje poeder sneeuw gezien had in mijn leven, maar dit overtroef wel duidelijk alles!! Sneeuw sneeuw sneeuw sneeuw sneeuw!!:D:D:D Bijna 3,5 meter in de eerste 4 weken van het seizoen!

Naast dat er veel sneeuw was is de sneeuw ook anders dan in Europa. Veel droger, meer als poeder en als je mazzel hebt, met echt koud weer en zonder wind heb je het echt fluffy spul. Je kunt er niet zo goed sneeuwballen van maken, maar voor skiën of snowboarden is het geweldig! Als winter liefhebber word je er zeker vrolijk van. Dit soort sneeuw had ik nog niet eerder gezien en het deed me een beetje denken aan spul dat je in een hele zachte teddybeer stopt.

Snowboardleraar Canada

Wij hadden erg mazzel met de sneeuw zo in het begin van het seizoen en het leuke van aan het begin van het seizoen gaan skiën is dat er langzaam steeds meer pistes geopend worden. Betekenende, elke keer weer iets nieuws te ontdekken en elke weer een nieuw pak onbeskiede hoeveelheid sneeuw! Het was dan ook een uitdaging om als eerste te zijn als er een nieuwe piste geopend werd, en met Clarence als instructeur (later meer over hem) is ons dat zeker een paar keer goed gelukt!! J

Fernie zelf is net als alle andere Canadese plekken een plek met grote wegen, grote auto’s en vooral heel nieuw. Toch heeft Fernie ook iets knus met de winkelstraat in het midden van het dorp. Het biedt daarnaast veel goede eetmogelijkheden zoals sushi, curry, grill, burgers etc etc. en een paar leuke kroegjes verschillend van echte ouderwetse kroegen tot plekken met karaoke, dan wel met leuke bandjes. Al met al voelde ik me er snel thuis en was het een bijzondere en leuke plek om mijn weken door te brengen!

Vanaf het begin:

Na 6 jaar studeren vond ik skiën in Canada wel een geschikt cadeau voor mezelf. Niet geheel voorbereid, aangezien ik 2 december mijn eindpresentatie had van mijn scriptie, vloog ik 4 december naar Calgary. Een klein beetje nerveus over wat ik mezelf nu weer in mijn hoofd had gehaald. Ik wilde geen les gaan geven in Canada, dus waarom dan de opleiding doen… Aangezien ik zelf nog wel eens een beetje chaotisch kan zijn was ik erg blij met het contact met Snowlife. Het was fijn dat er iemand was die met mij mee dacht, dat ik nog snel wat laatste dingen kon vragen en ik niet alles last minute zelf hoefde te regelen.
Een klein beetje nerveus dus, maar vooral ook erg veel zin. Hoewel ik geen les wilde gaan geven, stond wintersport in Canada wel erg hoog op mijn bucketlist. De cursus leek mij een geschikte manier om andere mensen te ontmoeten  met een voorliefde voor wintersport en zelf nog wat meer bij te leren natuurlijk.

Dag 1:
Het begon met de transfer van Calgary naar Fernie, bijna de hele groep bij elkaar, 3 uur in een krap busje met 14 man die elkaar niet kende en eigenlijk allemaal een kleine jetlag hadden. Zeker een interessante trip. Gewild of niet, toch onbewust wat eerste indrukken en ik was niet helemaal zeker wat mij dit ging brengen. Na 3 uur Fernie bereikt en daar door de enige andere Nederlander overgehaald om toch maar even mee te gaan voor een biertje, want ach we moesten de Nederlandse reputatie toch hoog houden! 🙂 De andere 3 meiden van de bus gingen helaas slapen, maar de eerste avond op stap met 7 mannen werd de toon al zeer snel gezet.

Dag 2:
De eerste dag skiën!!! Jaaaa ziiinnnn!!!
Dag 2 bleken er nog 3 meiden te zijn die al een dag eerder naar Fernie waren gereisd. Erg blij, want waar de andere 3 meiden 18-19 jaar waren, waren de laatste 3 meer mijn leeftijd. In totaal een goed gemengde groep van 7 meiden en 10 mannen tussen de 18 en de 30 van over de hele wereld. Uiteraard voor de eerste run met de hele groep omhoog, maar al snel vonden er de eerste splitsingen plaatst. Het regende helaas beneden, maar gelukkig sneeuw op de top! Dag 1 begon dus al met verse peoeder sneeuwJJ. Samen met 2 andere hadden we al snel een favoriete run, curry bowl it was!! Ook na 10x nog altijd blij met deze piste, en eigenlijk ga je door de bomen toch nooit helemaal dezelfde weg. Dag 1 skiën was hierbij dus al zeker al een van favorieten.

Dag 3:
Skiën of snowboarden…
De avond van dag 2 leerde we onze instructeurs kennen en kwam voor mij de twijfel of ik wilde gaan skiën of snowboarden. Ik had duidelijk een voorliefde voor skiën, maar tegelijkertijd had ik ook al mijn Anwärter en landes 1 in Kaprun gedaan. Na veel getwijfel (niet verassend voor mij), besloot ik toch de eerste dag met de snowboarders mee te gaan. Een keuze waar ik als ik terug kijk heel blij mee ben geweest, want 1 ding moet gezegd worden, het gevoel van snowboarden in de poeder is niet te vergelijken met welk ander gevoel dan ook. Grappig genoeg zijn er in Fernie (en de rest van Canada heb ik mij laten vertellen) dan ook opvallend veel snowboarders te vinden.

Na dag 1 met Clarence als instructeur (een typische Canadees, een beetje een beertje, piloot in de zomer en instructeur in de winter, wist heel duidelijk waar die het over had, kende alle speciale plekken van de berg en wist het ook nog eens goed enthousiast over te brengen (ja toegegeven, misschien wel een kleine crush hier, maar dat is dan ook niet moeilijk als iemand erg goed is in wat die doet)) en de 4 andere mannen (een Griek en Tsjech en 2 Engelse van allen tussen de 25 en 30) was ik helemaal overtuigd! De eerste dag al erg veel geleerd en ik moet zeggen als enige in onze groep zonder baard werd er goed voor me gezorgdJ.

De rest van cursus:
Nonstop was de organisatie die ons voorbereide op de CASI level 1 instructeur examens. Ze bieden naast deze cursus ook nog andere cursussen aan, allen gericht op het verbeteren van je eigen techniek dan wel het behalen van je certificaten.
De voorbereiding cursus die ik volgde was de 3 weken level 1 instructeur cursus. De eerste 2 weken van deze cursus bestonden uit 4 dagen lessen gericht op het verbeteren van je eigen techniek (±70% voor de snowboarders) en op het leren lesgeven (±30%). De overige 3 dagen werden vaak optionele cursussen aangeboden, dan wel had je de ruimte om vrij te besteden. Zoals ik al eerder schreef bevielen de lessen me erg goed, we leerden veel en het was een klein erg gezellig groepje!
Om de Canada ervaring compleet te maken waren er ook nog wat leuke extra activiteiten gepland door Nonstop zoals het bekijken van ijshockey en het beoefenen van curling. Al met al hoefde we ons dus zeker niet te vervelen, maar was er ook ruimte voor rust als je die nodig had.

De optionele cursussen – wintercamping
Helaas had ik niet het geld om alle optionele cursussen te volgen, maar zoals gehoord van andere was alles zeker de moeite waard! Zelf heb ik alleen mee gedaan met wintercamping, wat een erg bijzondere ervaring was!! In totaal ongeveer 4 uur graven (het koste ons iets meer tijd aangezien uiteraard bij ons de iglo halverwege in elkaar stortte), maar dan heb je wel je eigen iglo gebouwd!! Daarna met zijn allen super knus om een kampvuur met marshmallows en een klein beetje rum, jagermeister, dan wel fireball om toch een beetje warm te worden zonder een juiste regulatie helemaal af te sluiten. Helaas voor ons geen heldere nacht, maar ik kan me zo voorstellen dat dat het helemaal spectaculair had gemaakt.
Gedurende de nacht droeg ik 8 lagen en had ik het nog steeds koud, zo af en toe drupte er wat water op me, maar ach alles voor de ervaring. Of ik het nog een keer zou doen? Ehm nee, als persoon die het snel koud heeft zeker niet, maar of ik blij ben dat ik het gedaan heb, ja zeker!! Het was echt wel een hele bijzondere nacht en super gezellig met zijn 3e in de iglo! De volgende dag, wel een klein beetje gesloopt met zijn allen mocht dat de pret niet drukken voor de kleine bonus van een eerste run met verse sneeuw naar beneden!

Iglo bouwen

De Red tree lodge
Ook al is dit misschien niet het interessantste deel om te lezen, ik wilde toch nog even een compliment geven over de lodge. Echt een luxe vergeleken met het huis waar we in Kaprun verbleven. Iedere dag heerlijk ontbijt, 3 dagen per week een heerlijk 3 gangen menu ’s avonds , een hot tub, een zwembad, een grote keuken, een lounge een filmkamer en heel aardig personeel!

De CASI level 1 examens
Week 3 begon met de CASI level 1 examens. Deze bestond uit 3 dagen snowboarden, waarbij gedurende de hele cursus ons eigen kunnen werd beoordeeld en waarbij wij allen 3 keer een les moesten geven. Voor de duidelijkheid, om mee te doen aan deze examens hoef je niet eerst de Nonstop cursus te volgen, maar het heeft ons wel zeker goed voorbereid. Onze groep werd uitgebreid met nog 3 andere mannelijke snowboarders en we werden beoordeeld door Lucie. Voor de verandering nu dus niet meer de enige vrouw, want ook wel weer fijn was. Ook Lucie wist duidelijk van wanten en wist ons in de laatste 3 dagen nog wat laatste tips mee te geven. Aan het eind van deze 3 dagen waren we gelukkig allen geslaagd en mochten we ons allen level 1 instructeurs noemen! J

De laatste dagen – Kerst
Wat een cadeautje! Nog 3 dagen vrij na het behalen van onze certificaten. 81 centimeter nieuwe sneeuw in de laatste 7 dagen, 32 centimeter in de 48 uur voor de laatste dag en een prachtig heldere zonnige dag op de laatste dag! Beter konden we het eigenlijk niet treffen en we hebben nog een hoop kilometers gemaakt dus!

Als afsluiting een traditioneel turkey kerstdiner, secret santa en uiteraard iets te veel drank.. Man wat ga ik deze groep missen!!! Het blijft erg bijzonder hoe een groep in 3 weken zo hecht kan worden en gelukkig niemand die buiten de boot viel. Plannen voor een tourreis door Frankrijk volgend jaar zijn al weer gesmede en ik ben stik jaloers op iedereen die blijft! Ik zou echt super graag nog meer van Canada willen zien, maar het deel dat ik heb gezien vond ik echt als super super mooi!! Voor nu ben ik dus vooral heel blij dat ik deze 3 weekse cursus gedaan heb en weet ik zeker dat ik nog wel een keer terug ga!

Liefs Ruth

Previous reading
Vlog: tijdens een dagje lesgeven
Next reading
Vlog: skishow oud & nieuw