Lehrauftritt

Het belangrijkste examen tijdens de Anwärter opleiding is de Lehrauftritt, ofwel het lesgeefexamen. Hiermee laat je kort gezegd zien dat je kunt lesgeven. Als je als skileraar niet kunt lesgeven, dan gaat er natuurlijk iets niet goed.
Mocht je de ski-examens niet halen, maar het lesgeefexamen wel dan kun je over het algemeen wel werken. Je begint dan vaak in kinderland en krijgt ondertussen training om jezelf te verbeteren voor het herexamen.

Kortom, zorg dat je het lesgeefexamen haalt om je wintersportavontuur veilig te stellen.

Wat houdt het lesgeefexamen in?

Je krijgt tijdens de skilerarenopleiding les in het lesgeven. Er zijn allerlei stappen die je moet doorlopen om iemand te leren skiën. Je begint bijvoorbeeld niet met een bocht, maar met uitleggen hoe het materiaal werkt. Al die stappen neem je samen door en moet je uit je hoofd kennen voordat het examen begint.

Je geeft tijdens het examen 20 minuten les aan de rest van je groep. Hiervoor krijg je kort van te voren te horen in welke stap je gaat lesgeven en of dit voor kinderen of volwassenen is, want daar zit natuurlijk verschil in. Je geeft de les in het Duits en moet hier laten zien dat je het skiles geven in je hebt.

Tip 1: Volg de Duitse les

Tijdens de Duitse les voor skileraren nemen we de theorie die bij de lesgeefopdracht hoort samen door. We vertalen de teksten en we leggen de begrippen uit met woorden, tekeningen en door uit te beelden. Je krijgt de Duitse teksten al mee naar huis, zodat je hiermee zelf verder kan oefenen. Bovendien zijn er online zelfstudiemodules beschikbaar met oefenen en tips.

Tijdens de 2e les mag je zelf even kort lesgeven en daar krijg je dan feedback op. Dit is een goede mogelijkheid om erachter te komen welke woorden of grammatica je nog moet oefenen.

[foto Duitse les]

Tip 2: Lees de Snowlife-skileraren app

In onze app staan handige oefeningen die je kunt gebruiken tijdens je lesgeefopdracht. De app is gratis te verkrijgen in de Appstore en Google Play. Je krijgt na het betalen van de aanbetaling de inlogcode toegestuurd, zodat je daarna al aan de slag kan.

Tip 3: Luister goed tijdens de studieavond in Oostenrijk

Tijdens de opleiding studeren we samen met jou voor het lesgeefexamen. We nemen precies door wat er in het lesgeefexamen moet zitten en waar je op beoordeelt gaat worden. Je krijgt van ons een handig lesgeefformulier dat je kan gebruiken om je lessen voor te bereiden. Uiteraard doen we dit allemaal in het Nederlands, zodat je goed weet wat je te wachten staat.

Tip 4: Zelfstudie tijdens de opleiding

Reken erop dat je iedere dag een uurtje nodig hebt voor zelfstudie tijdens de opleiding. Het zijn drukke dagen tijdens de Anwärter opleiding en er komt ongetwijfeld een hoop nieuwe informatie op je af. Het is wel belangrijk dat je alles ook goed in je opneemt. Neem ’s avonds daarom nog even door wat je die dag op de piste en tijdens de theorieles hebt geleerd. De stappen voor de lesgeefopdracht moet je goed in je hoofd hebben (niet alleen voor het examen, maar natuurlijk ook voor de werkperiode daarna). Door iedere dag alles even te herhalen is de kans groot dat je zowel het theorie-examen als de lesgeefopdracht glansrijk haalt!

 

 

Previous reading
In de krant: Oostenrijk zit met groot tekort aan ski instructeurs
Next reading
Mijn fantastische seizoen als skileraar in Gerlos!