Skilerares Zhulya geeft al twee seizoen les in Leogang: de hele dag op de piste,  de zon op je gezicht, schone berglucht, heerlijke Wienerschnitzel mit pommes of Kaiserschmarrn voor lunch, je passie voor skiën beoefenen en overbrengen op anderen én elke dag het gevoel hebben alsof je op vakantie bent! Wie wilt dit nu niet? Skileraar zijn is en blijft het mooiste beroep dat er is.  Maar naast de rozengeur en maneschijn heeft een skileraar soms ook te maken met uitdagingen wanneer het op kindergroepen aankomt.  Zhulya heeft een aantal uitdagingen op een rijtje gezet.

1. Parallel? 

Aan het einde van de dag leg je aan de ouders van je kindergroep uit wat je die dag hebt behandeld in de skiles. Op die manier zijn ze op de hoogte wat hun kinderen die dag gedaan hebben, ze hebben hun kinderen immers de hele dag niet gezien op vakantie. Daarnaast betalen ze ook veel geld voor een skiles en willen ze graag voortgang zien. Sommige ouders vinden het vooral belangrijk dat hun kinderen een leuke dag hebben en met plezier naar de skiles gaan. Echter zit er vaak een ouder bij die na elke les vraagt of zijn/haar kind al parallel skiet. “Nee meneer/mevrouw, parallel skiën leer je niet in één dag. Volg een dagje de Anwärter opleiding en dan ken je de hele opbouw ;)”.

skileraar

2. Hoger hoger

Naast de kinderen parallel zien skiën, zien de ouders hun kinderen ook graag naar een hoger groepje geplaatst worden. Soms terecht, maar soms ook zeker niet. Als kinderen met de ouders skiën, gaan ze vaak lekker Schuss naar beneden. In een groepje moeten ze in een bepaald spoor en tempo achter de skileraar aan skiën. Toeristen associëren snel skiën vaak met goed skiën zonder te letten op enige techniek en houding. Ze kunnen beter eerst de basis goed onder de knie hebben voordat ze naar een hoger groepje geplaatst worden.

3. Plaspauze

Na het middageten moeten alle kinderen naar de wc te gaan, of ze nu aangeven dat ze moeten of niet. Want je zult zien dat wanneer je net weer op de ski’s staat een kindje zegt: “Juf, ik moet toch wel plassen!”. Maar ondanks dat ze tijdens de lunch naar de wc gaan, heb je er altijd kinderen bij die heel vaak naar de wc moeten of niet aangeven dat ze moeten plassen. Nee, ze komen daar pas mee als het eigenlijk te laat is. Want met 10 kids in de pizzapunt de dalafdaling racen lukt niet in 5 minuten. Dan maar naast de piste….

4. In der Schleppliftspur bleiben!

Je kent de bordjes wel bij de sleeplift: Blijf in het spoor! En ondanks dat we weten dat het niet mag, probeer je toch altijd  je vriend of vriendin of broertje of zusje te treiteren in de sleeplift en duw je diegene iets naar buiten. Kinderen vinden het ook leuk om in de sleeplift te spelen met bijvoorbeeld hun ski’s, maar vallen dan als gevolg. Sommige kinderen gaan huilen, waarna je denkt: ik heb al 100 keer gezegd dat je in het spoor moet blijven en voor je moet kijken. Maar dit zeg je natuurlijk niet. Als je als skileraar alle tijd zou hebben is het natuurlijk niet zo erg, mits je niet ver omhoog moet lopen om ze te helpen, maar vaak gebeurt dit net als je precies genoeg tijd had voor nog één rondje sleeplift.

5. Kamikaze skiërs

Mensen die op de piste door iedereen heen skiën en ook door je kindergroepje. Oke, ik moet toegeven dat sommige skileraren ook onhandig over de piste skiën en daarbij de hele piste in gebruik hebben. Maar ook vaak is dit niet het geval en komen er kamikaze skiërs voorbij die dan op een haartje na net niet de halve skigroep lanceren. Gewoonweg omdat ze niet uitkijken of asociaal skiën. Piste politie nodig?

6. Piste regel nummer 9

Kinderen die net in de pizza kunnen skiën zijn vaak rond de 4 à 5 jaar.  Sommige kinderen zijn super dapper en doorzetters en kunnen zelf opstaan als ze gevallen zijn. Maar helaas is dit niet altijd het geval en hebben kinderen die kracht simpelweg nog niet. Wanneer je met 10 kinderen achter je aan skiet en de laatste valt, hoop je dat iemand kan helpen. Want het 10e kind is best ver weg als je als skileraar al een paar bochten verder bent. Gelukkig helpen verschillende mensen of collega skileraren als ze een kindje zien liggen, maar lang niet iedereen. Vergeet niet: iedereen is verplicht bij het skiën om hulp te verlenen bij een ongeval.

7. Aankleeddilemma’s 

Wanneer je gaat skiën of snowboarden komt er best wat bij kijken waar we aan moeten denken bij het aankleden elke ochtend. Heb ik alles bij me? Als je kinderen hebt moet je niet alleen aan je eigen spullen denken, maar ook aan alle spullen van de kinderen. Soms worden er dingen vergeten, maar daarnaast worden de kinderen ook niet altijd goed of handig aangekleed:
– Kinderen gekleed als eskimo terwijl de weersvoorspellingen al boven de nul graden aangeven. Ze zweten weg in 10 lagen kleding
– Kinderen juist veel te koud aangekleed, zonder buff terwijl de weersvoorspellingen -10 aangeven en het sneeuwt
– Een broek met bretels. Het lijkt misschien handig zodat de broek goed blijft zitten, maar wanneer de kinderen naar de wc moeten en er nog tien lagen aan shirtjes overheen zitten kan je beter alles uittrekken of een heel skipak aan
– Een skipak of skijas die niet bedoelt is voor de wintersport. Een jas die niet waterdicht is wanneer het sneeuwt of een jas zonder zakken, zodat er geen skipas in kan, zijn niet heel handig.

skileraar

8. Sneeuw is water dus eetbaar?

Even een hapje sneeuw eten? Prima als je erg dorstig bent en zolang niet iedereen erover heen heeft gelopen of geskied. Maar helaas eten kinderen ook sneeuw tijdens het skiën. Ja je verzint het niet, met de handen aan de grond skiën en het gezicht naar beneden gericht voor de volgende hap sneeuw. Met het resultaat dat er eentje valt of stopt en er een kettingsbotsing op ski’s ontstaat. Wie mag er alle kinderen omhoog helpen? Ook nadat je al een paar keer hebt aangegeven “we zijn aan het skiën, sneeuw laten liggen alsjeblieft”. Of wanneer je chef net voorbij komt skiën: Super Julia! Seeeehr gut 😉 !

9. Waar zijn mijn handschoenen?

Wij moeten zelf ook altijd aan onze handschoenen denken, heb ik ze wel bij me? Maar kinderen trekken tijdens het skiën of in de lift deze nog wel eens uit. Ook al geef je aan “Handschoenen aanhouden want anders verlies je ze”. Drie keer raden wat de skileraar mag doen? Omhoog lopen of nog een keer de lift pakken om de verloren handschoenen te vinden. Tip voor ouders: koortjes aan de handschoenen maken!

Natuurlijk zijn deze punten maar kleine uitdagingen voor een skileraar, want het is en blijft werkelijk het mooiste om te doen! Als skileraar haal je ontzettend veel voldoening uit de groei die kinderen op de ski’s doormaken en stelen kinderen nu eenmaal je hart.

Wil je ook skileraar worden?

Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie; info@snowlife.nl / 073-8795796 of meld je aan.

Previous reading
Waarom ik voor Fiss koos als bestemming
Next reading
Mijn fantastische ervaring in Ellmau