Het merendeel van de gasten in de skischool bestaat uit kinderen, dus de kans is groot dat je als Nederlandse leraar regelmatig met kinderen gaat werken. Maar niet per definitie, want er zijn natuurlijk ook volwassenen die lessen boeken. De skischool kijkt vaak wat er bij jou past en het kan dus ook zeker zo zijn dat je regelmatig met volwassenen op pad zult gaan. Het werken met volwassenen is zeker anders te noemen dan het werken met kinderen. Daarom geven we je in deze blog 8 Tips voor het lesgeven aan volwassenen.

1. Leg alles uit met overtuiging

Laat geen twijfel zien. Jij bent de expert. De gast moet dat ook voelen, als jij laat zien dat je overtuigd bent van je verhaal geeft dat ook vertrouwen aan de gast. Wat vaak bij echte beginners nog een voordeel is: die weten toch niet hoe het wel moet, dus als je een keer per ongeluk een foutje maakt zullen zij dat niet zo snel opmerken.

2. Ben klaar voor lastige vragen

Bij het lesgeven aan volwassenen is het belangrijk dat je klaar bent voor vragen. Dus leg je een oefening uit, weet dan altijd waar deze oefening goed voor is. Waarom het je gast helpt bij het verbeteren van zijn of haar skikunsten. Zo kom je professioneler over en nemen de gasten je ook serieus. Wel zo fijn, want ze kunnen soms eigenwijs zijn. 😊

3. Houd rekening met angst

Volwassenen zijn over het algemeen angstiger. Houd hier ten alle tijden rekening mee! Ga dus niet te snel naar een moeilijkere piste. Want als iemand angst krijgt klappen ze vaak dicht en is de lol er snel van af. Waar kinderen vaak zonder angst achter je aan gaan moet je bij volwassenen altijd goed rekening houden met wat de gast wil, blijf daarom ook altijd in gesprek met je gasten om te weten wat ze willen en durven.

4. Houd rekening met het niveauverschil

Het verschil in niveau tussen volwassenen kan soms heel groot zijn. Waar kinderen bijna altijd wel zonder angst meegaan kan er bij volwassenen heel snel een groot niveauverschil ontstaan, dit hangt vaak samen met de eerdere tip over angst. Ga daarom pas verder naar het volgende als je zeker weet dat iedereen het kan en er comfortabel mee is.

5. Zorg dat je veel weet over randzaken in het gebied

Het is voor volwassenen erg leuk als je een keer een tip kan geven over een leuk restaurant, een gezellige bar of bijvoorbeeld een mooie hut op de berg. Hierdoor kan je net wat extra’s bieden aan je gasten. Maar denk hierbij bijvoorbeeld ook aan feitjes over bijvoorbeeld sneeuw, het hoogste punt van het gebied, capaciteit van liften en leuke feiten over het dorp waarin je les geeft. Dit zijn allemaal dingen waardoor jij de gast het gevoel geeft dat je weet waar je mee bezig bent. En als het goed is weet je dat ook! Toch?! 😋

6. Toon interesse en ga het gesprek aan

Het leuke aan volwassenen lesgeven is dat je ook met ze in gesprek kunt. Dus als je een keer in de lift zit met je gasten, toon dan wat interesse in hun levens. Zo achterhaal je vaak mooie verhalen en krijg je een leukere band met je gasten. Wie weet kan je na de les  nog wel een biertje scoren bij 1 van je gasten, dat is altijd gezellig . 😉

7. Probeer je gasten altijd bij te laten boeken

Hiermee scoor je punten in de skischool. Volwassenen boeken eigenlijk zelden een hele week, vandaar dat er altijd wel een beetje overlap is in het groepje. Probeer altijd op de laatste lesdag nog aan te geven wat je zou doen als ze er nog een dag zouden zijn en wat je met de rest van de groep gaat doen. De gast weet dan wat ze nog extra bij zouden leren. Hiermee overtuig je volwassenen eigenlijk al vrij snel om er nog een dagje aan vast te knopen.

8. Probeer zo veel mogelijk van het gebied te laten zien (met gevorderden)

Mocht je een groepje hebben met wat verder gevorderden die al een aardig bochtje kunnen draaien. Neem ze dan mee door het gebied, ski niet iedere keer dezelfde piste maar neem ze mee naar plekjes waar ze anders niet zo snel zouden komen. Zo ben je een goede reclame voor het gebied en voor de skischool.

 

 

 

Previous reading
Stage vacatures
Next reading
Mijn nieuwe uitdaging als kindercoach in Hinterglemm