2 december 2017 was het zover: mijn Canada-avontuur ging beginnen!

Enkeltje Calgary
Van een vertraagde vlucht door de mist naar een rechtstreekse vlucht. Daar zat ik in een vliegtuig dat rechtstreeks van Amsterdam naar Calgary vloog. In Calgary aangekomen, wel moe van de vlucht,  ontmoette ik meteen de groep waar ik 5 maanden mee door zou gaan brengen in Fernie. Als enige Nederlander in de groep betekende dit alleen maar Engels praten. Geen heel groot probleem, maar toch even wennen! De eerste paar weken stonden in het teken van Nonstop, de organisatie die skilessen verzorgt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je CSIA Level 1 Ski examen (waarmee je officieel skiles mag geven!).

The Jones House
De eerste dag in Fernie besteedden we aan settelen in het huis, skispullen kopen en kennismaken met elkaar en onze host voor de komende 3 weken. Met 3 mannen en 4 vrouwen trokken we in ‘The Jones House’. Doordat 4 van ons afkomstig waren uit Engeland, 2 uit Australië en ik uit Nederland, vormden we een goede mix van nationaliteiten!

Verschillen ten opzichte van Europese skigebieden
Na de eerste dag, konden we eindelijk doen waarvoor we gekomen waren: skiën! Met een temperatuur van -7°C lag er een berg sneeuw op ons te wachten. Waar ik voorheen geskied heb in Oostenrijk, Frankrijk en Zweden, zag ik meteen een aantal verschillen. In de Alpen wordt wintersport veelal boven de boomgrens beoefend terwijl de pistes van Fernie omgeven zijn door bomen. Tree trails zijn hier dan ook zeker niet onbekend! Verder kun je in de Alpen van dorp naar dorp skiën en zo allerlei verschillende tochten maken. Tochten maken in Fernie kan ook zeker, maar hier ski je niet van het ene naar het andere dorp maar ski je in zogeheten ‘bowls’ die naast elkaar liggen!
Onderaan de skipiste ontmoetten we onze ski-instructeurs voor de komende twee weken. Beiden ervaren skiërs in Fernie, wat dus garant stond voor veel leerzame en leuke momenten.

Combi Britse en Canadese après-ski
De eerste week, met ski-instructeur Jono, stond in het teken van onze eigen skitechniek. Was deze al goed genoeg? Natuurlijk niet: alles kan altijd beter! In deze week ben ik dan ook meer dan ooit na gaan denken over hoe ik ski. Niet meer alles op gevoel, maar proberen meer techniek te ontwikkelen door erover na te denken, te analyseren en toe te passen. Vele tips en filmpjes later, sloten we de week af met après-ski. Dit betekent gezellig een biertje drinken en kletsen met wat muziek op de achtergrond. Feestmuziek, iedereen dansend op tafels, Willy mit Birnen en Jägerbombs klinken de Canadezen dan ook niet bekend in de oren, helaas! Maar dat mag de pret niet drukken, met genoeg kroegen in het dorp met dj’s en bandjes, kun je in Fernie genoeg feestjes meepakken! Zo deed ik dat met mijn huisgenootjes ook de laatste avond van de eerste week. Mijn Britse huisgenootjes weten als geen ander hoe er gedronken moet worden, wat resulteerde in een (On)vergetelijke avond!

Class Management
Na de eerste week bezig te zijn geweest met onze techniek, was week 2 meer gericht op lesgeven. Tom, de andere ski-instructeur, leerde ons hoe je het beste skiles kunt geven aan beginners en lichtgevorderde skiërs. Van introductiespelletjes tot de tot bochten maken tot ‘class management’, alles werd behandeld. Na week 2 wisten we dus hoe we een skiles aan moeten pakken en hoe we deze aan kunnen passen aan de doelgroep.

Examen-powder-dagen
En dan het moment van de waarheid. Een nieuw pak sneeuw van ongeveer 40 centimeter was gevallen, powder to the max! Met licht gespannen koppies begonnen we ons 3-daagse examen. Dag 1 en 2 werden besteed aan onze eigen techniek, hoe we deze nog konden verbeteren en waar onze sterke en zwakke punten lagen. Het examen bestond gelukkig niet uit één afdaling skiën waarop je beoordeeld werd, maar ging over je ontwikkeling in drie dagen. Belangrijk was hoe goed je feedback oppakt en hoe je deze feedback transleert in het skiën. Na de eerste twee dagen volgde een indoorsessie van 2 uur waarin we de boeken indoken om te leren over de verschillende aspecten van het vak als ski-instructeur en video-analyses uitvoerden. Deze indoorsessies waren een goed moment om er bij stil te staan wat en waarom we die dag op een bepaalde manier hadden doorgebracht.

Level 1 ski-instructeur: ja of nee?
Dag 3 stond in het teken van lesgeven. Iedereen kreeg een situatie van een skiles waarop je moest inspelen en voor de rest van de groep een skiles moest verzorgen. Door de trainingen van Nonstop in de eerste twee weken, ging me dit goed af en hoefde ik dit gedeelte niet opnieuw te doen. Na deze laatste dag was het tijd voor een gesprek met de examinator en kon ik mijn diploma in ontvangst nemen! Om de dag goed af te sluiten, hebben we onze titel als Level 1 ski-instructeur gevierd in de après-skibar!

Powder Capital
Voor de komende 4 maanden zal ik gaan werken als ski-instructeur in de Winter Sports School in de powder capital van Canada. Alles wat ik de afgelopen tijd heb geleerd, mag ik nu eindelijk in de praktijk gaan toepassen! Dus laat die prachtige rode outfit en bakken sneeuw maar komen, Heleen at your service!

Liefs,
Heleen

Previous reading
Lesgeven: Racemonsters tot Volwassen Beginners!
Next reading
De eerste werkweken: Puzzle-Koningin en Piste-Avonturier!