Coronavirus

Informatie over het Coronavirus
- Laatste update: 28 oktober 2020

 

Wij volgen alle ontwikkelingen rondom het Coronavirus in Nederland én Oostenrijk op de voet. We hebben bovendien regelmatig contact met onze partners in Oostenrijk en hebben daardoor zicht op de situatie rondom de opleiding en in de skischolen. We brengen je op deze pagina op de hoogte over het laatste nieuws zodat je meer inzicht hebt over hoe de situatie in Oostenrijk op dit moment is.

Op de persconferentie van 28 september zijn er nieuwe maatregelen ingesteld met betrekking tot groepsgrootte. Wij hebben al onze evenementen in Nederland aangepast zodat deze veilig kunnen verlopen.

Maatregelen in Oostenrijk
Vanaf 15 juni is vrij verkeer weer toegestaan tussen Nederland-Duitsland-België. In mei/juni zijn ook de hotels en gletsjers weer open. Inmiddels hebben we ook 5 succesvolle zomeropleidingen gedraaid!

Met de nodige maatregelen verwachten we dat de opleidingen in het najaar ook gewoon door kunnen gaan. De maatregelen die op dit moment gehanteerd worden zijn:

  • Alle Ausbilders (docenten) ondergaan een dag voor aanvang een Corona test;
  • Alle deelnemers worden bij aanvang gecontroleerd op koorts;
  • De theorielessen worden online gegeven en kunnen in de eigen kamer gevolgd worden;
  • Iedereen wordt gevraagd de handen te desinfecteren bij de receptie en bij betreden van het restaurant;
  • Kamergenoten vormen één 'huishouden'. Zij eten samen en worden samen ingedeeld in een skigroep;
  • In het openbaar vervoer, gondels en andere plaatsen waar moeilijk afstand kan worden gehouden zijn mondkapjes verplicht.

We krijgen ook regelmatig de vraag of het winterseizoen zelf gewoon door zal gaan. Dat is voor iedereen natuurlijk lastig te voorspellen en in te schatten, zo ook voor ons. De Oostenrijkse Bondskanselier zegt nog steeds dat de regering er alles aan doet om het wintersportseizoen door te laten gaan, want ze zijn er economisch voor een groot deel afhankelijk van.
Gelukkig zijn onze partners nog steeds positief over de winter, hoewel ze zich natuurlijk ook wel wat zorgen maken over de reisadviezen van andere landen. Even goed hebben de skischolen hun teams nu zo goed als compleet samengesteld en bereiden zich voor op de winter. We moeten wel eerlijk zeggen dat het heel lastig is om in te schatten of iedereen fulltime kan werken en of het meteen druk zal zijn vanaf het begin van het seizoen. Daar heeft helaas niemand een sluitend antwoord op.

In Oostenrijk zijn ze op dit moment wel druk bezig met sneltesten die breed beschikbaar worden. Deze kunnen mogelijk ook nog een belangrijke positieve rol gaan spelen in de verloop van het winterseizoen. De verwachting is dat hiermee de kans op besmetting in de skigebieden aanzienlijk verkleind kan worden en men daardoor veilig op wintersport kan. Dat is natuurlijk wel een positieve ontwikkeling!

Het Österreichische Skischuleverband heeft daarnaast een aanbeveling gedaan voor skischolen. Bekijk dit artikel van Skiinformatie.nl als je benieuwd bent naar deze richtlijnen. De skischolen zullen zelf hun regels met hun skileraren bespreken, zodra deze definitief zijn vastgelegd.

Voorbereidingstrainingen
- In Nederland

De introdag van 15 november zal helaas niet doorgaan, omdat er tussen 3 en 18 november geen groepen mogen worden ontvangen in Snowworld. De eerstvolgende introdagen zullen plaatsvinden in april, mei en juni. De nieuwe data zijn hier gepubliceerd.

De Duitse lessen gaan wel door. Deze lessen worden in kleine groepjes gehouden en daardoor is het makkelijker om de afstandsregels in acht te nemen. Het Vergadercentrum in Utrecht heeft ook de nodige maatregelen genomen, zodat we daar veilig terecht kunnen.

De trainingsweekenden zijn tot nu toe allemaal doorgegaan. Uiteraard met een aangepast programma en in kleine groepjes. Vooralsnog gaat het trainingsweekend van 28-29 november ook door. Hierbij wordt er getraind in groepjes van maximaal 4 personen. Mochten de huidige maatregelen na 18 november verlengd worden, dan kan het zijn dat het trainingsweekend toch niet door kan gaan. Dan worden de deelnemers uiteraard zo snel mogelijk geïnformeerd en krijgen zijn de kosten hiervoor terug gestort. 

 

Garantieregeling
- Meld je aan met een veilig gevoel

Als de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen, zoals de Duitse les en het trainingsweekend, niet doorgaan doordat de lokale autoriteiten deze activiteiten ten gevolge van het Coronavirus verbieden, dan kun je de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen (inclusief het bijbehorend vervoer) kosteloos verzetten naar een ander moment of je kunt deze kosteloos annuleren.

Het is ook mogelijk om de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen kosteloos te verzetten of te annuleren als het ten gevolge van het Coronavirus niet mogelijk is om de locatie te bereiken waar de opleiding en/of de extra trainingen zullen worden gegeven. Bij de bepaling of het mogelijk is de voornoemde activiteiten kosteloos op te zeggen of te annuleren zijn het oordeel en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten leidend.

Indien je een deel van de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen al hebt kunnen volgen dan is het niet meer mogelijk om het resterende deel kosteloos te annuleren maar zal het resterende deel van de opleidings- en/of trainingsdagen in overleg met je worden verzet naar een later moment.

Vooralsnog zijn gelukkig alle partijen positief gestemd en gaan we er vanuit dat de opleidingen dit jaar gewoon door zullen gaan! 

 

Veelgestelde vragen

In verband met het Coronavirus bieden we de info sessies nu alleen online aan. Online leggen we via Microsoft Teams (videobellen) in kleine groepjes uit wie we zijn, wat we doen en er is alle gelegenheid om vragen te stellen en te luisteren naar de vragen van anderen. Je krijgt dezelfde informatie als tijdens een inloopmiddag/avond, maar dan dus online. Ook zijn wij altijd telefonisch bereikbaar als je liever 1-op-1 nog wat vragen zou willen stellen.
De introdagen van het najaar zijn allemaal doorgegaan. Er staat nog 1 introdag gepland op zondag 15 november. We hebben hiervoor de nodige aanpassingen in het programma gedaan, zodat deze veilig en binnen de op dit moment geldende maatregelen kan plaatsvinden.
Als de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen, zijnde de Duitse les en het trainingsweekend, niet doorgaan doordat de lokale autoriteiten deze activiteiten ten gevolge van het coronavirus verbieden, dan kun je de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen (inclusief het bijbehorend vervoer) kosteloos verzetten naar een ander moment of je kunt deze kosteloos annuleren. Het is ook mogelijk om de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen kosteloos te verzetten of te annuleren als het ten gevolge van het coronavirus niet mogelijk is om de locatie te bereiken waar de opleiding en/of de extra trainingen zullen worden gegeven. Bij de bepaling of het mogelijk is de voornoemde activiteiten kosteloos op te zeggen of te annuleren zijn het oordeel en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten leidend. Indien je een deel van de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen al hebt kunnen volgen dan is het niet meer mogelijk om het resterende deel kosteloos te annuleren maar zal het resterende deel van de opleidings- en/of trainingsdagen in overleg met je worden verzet naar een later moment.
Wij hebben er alle vertrouwen in dat het winterseizoen gewoon door zal gaan. De gletsjers zijn deze zomer gewoon geopend geweest en daarmee hebben de Oostenrijkers al wat ervaring kunnen opdoen. Bovendien is er nog voldoende tijd om voorbereidingen te treffen voordat de winter begint. In Oostenrijk rekent iedereen er in ieder geval op dat het winterseizoen gewoon doorgaat! We hebben regelmatig contact met onze partners in Oostenrijk. Mocht er iets veranderen in de situatie, dan zullen wij de deelnemers hiervan op de hoogte brengen.