Coronavirus

Informatie over het Coronavirus
– Laatste update: 22 september 2021

Wij volgen alle ontwikkelingen rondom het Coronavirus in Nederland én Oostenrijk op de voet. We hebben bovendien regelmatig contact met onze partners in Oostenrijk en hebben daardoor zicht op de situatie rondom de opleiding en in de skischolen. We brengen je op deze pagina op de hoogte over het laatste nieuws zodat je meer inzicht hebt over hoe de situatie in Oostenrijk op dit moment is.

Maatregelen in Oostenrijk
In Oostenrijk geldt nu de 3G-regeling. Dat betekent dat je bij binnenkomst in een hotel of restaurant (ongeacht de grootte van de locatie) een bewijs moet laten zien dat je Gevaccineerd, Getest of Genezen bent. Deze maatregel kan voor het najaar nog wat aangepast worden, maar dit heeft tijdens het toeristische zomerseizoen goed gewerkt en daardoor is er goede hoop dat het toeristische winterseizoen op dezelfde voet ook kan plaatsvinden.

Komende winter zal de 3G-regel ook gaan gelden voor skiliften (waarbij Geteste personen waarschijnlijk niet meer dan een 2-daagse liftpas kunnen kopen). Er komen geen capaciteitsbeperkingen voor de skiliften om te voorkomen dat er rijen ontstaan. In een gesloten skilift ben je wel verplicht een FFP2-masker te dragen. Deze zijn in Oostenrijk te verkrijgen bij de kassa van de lift of apotheek.

Voor de après-ski geldt vooralsnog de 3G-regel, maar indien de besmettingen oplopen wordt dit aangepast naar de 2G-regel (de mogelijkheid om te testen vervalt dan. Alleen Genezen en Gevaccineerd is dan toegestaan).

Maatregelen tijdens de opleiding
Wij organiseren de opleiding samen met Oostenrijkse partners, zodat je het erkende Oostenrijkse Anwärter diploma krijgt. Onlangs heeft de Österreichische Skischulverband, de ÖSSV (Oostenrijkse overkoepelende vereniging van de skischolen, opleiders en skileraren) bekend gemaakt dat ze de 2G-regel gaan hanteren voor tijdens de opleiding (Gevaccineerd of Genezen, niet langer dan 6 maanden geleden). Het idee hierachter is dat het risico op een besmetting tijdens de opleiding (en alle gevolgen van dien zoals een minimale quarantaine van 2 weken in het hotel) zo klein mogelijk gemaakt wordt. Het zou ook erg zonde zijn als de opleiding voortijdig moet worden afgebroken, omdat er iemand positief test.

De maatregelen die afgelopen winter gehanteerd werden tijdens opleidingen zijn worden waarschijnlijk verlengd tot en met komende winter:

  • Alle Ausbilders (docenten) ondergaan een dag voor aanvang een Corona test;
  • Alle deelnemers moeten een negatieve Corona verklaring meenemen (ook als je gevaccineerd bent);
  • De theorielessen worden niet meer in een grote theoriezaal gegeven, maar zullen online of in de eigen skigroep plaatsvinden ;
  • Iedereen wordt gevraagd de handen te desinfecteren bij de receptie en bij betreden van het restaurant;
  • Kamergenoten vormen één ‘huishouden’. Zij eten samen en worden samen ingedeeld in een skigroep;
  • Indien iemand gezondheidsklachten ontwikkeld is hij/zij verplicht dit direct te melden bij de organisatie.

Deze maatregelen kunnen voor de komende opleidingen nog wijzigen als de overheidsmaatregelen aangepast worden. De deelnemers zullen daar dan van op de hoogte worden gebracht.

Voorbereidingstrainingen

– In Nederland

De introdagen en het trainingsweekend worden gehouden in Snowworld. We houden ons tijdens deze dagen aan de dan geldende maatregelen vanuit de overheid. De accommodatie is verplicht een Corona-toegangsbewijs te vragen, zorg dat je deze kan laten zien bij de entree. Uiteraard vragen we wel om thuis te blijven als je ziek bent.

De Duitse lessen worden op locatie gegeven in Utrecht. Deze lessen worden in kleine groepjes gehouden. Het Vergadercentrum in Utrecht heeft de nodige maatregelen genomen, zodat we daar veilig terecht kunnen. Ook zij zijn verplicht om te vragen naar een Corona-toegangsbewijs en zullen dit steekproefsgewijs doen.

Garantieregeling
– Meld je aan met een veilig gevoel

Als de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen, zoals de Duitse les en het trainingsweekend, niet doorgaan doordat de lokale autoriteiten deze activiteiten ten gevolge van het Coronavirus verbieden, dan kun je de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen (inclusief het bijbehorend vervoer) kosteloos verzetten naar een ander moment of je kunt deze kosteloos annuleren.

Het is ook mogelijk om de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen kosteloos te verzetten of te annuleren als het ten gevolge van het Coronavirus niet mogelijk is om de locatie te bereiken waar de opleiding en/of de extra trainingen zullen worden gegeven. Bij de bepaling of het mogelijk is de voornoemde activiteiten kosteloos op te zeggen of te annuleren zijn het oordeel en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten leidend.

Indien je een deel van de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen al hebt kunnen volgen dan is het niet meer mogelijk om het resterende deel kosteloos te annuleren maar zal het resterende deel van de opleidings- en/of trainingsdagen in overleg met je worden verzet naar een later moment.

Mocht het voorkomen dat de Anwärter opleiding in Oostenrijk moet worden afgebroken dan zal Snowlife het vervoer terug direct organiseren voor degene die een terugreis geboekt hebben. Indien de opleiding op een later moment wordt afgemaakt, dan zijn de vervoerskosten voor eigen rekening.

Veelgestelde vragen

Gaan de inloopmiddagen/avonden door? In verband met het Coronavirus bieden we de infosessies nu alleen online aan. Online leggen we via Microsoft Teams (videobellen) in kleine groepjes uit wie we zijn, wat we doen en er is alle gelegenheid om vragen te stellen en te luisteren naar de vragen van anderen. Je krijgt dezelfde informatie als tijdens een inloopmiddag/avond, maar dan dus online. Ook zijn wij altijd telefonisch bereikbaar als je liever 1-op-1 nog wat vragen zou willen stellen.

Gaan de introdagen door? Ja de introdagen gaan door. We schudden geen handen en we passen ons aan aan de op dat moment toegestane groepsgroottes. Het kan zijn dat we daardoor het programma nog wat moeten wijzigen en de introdag in shifts organiseren.

Wat gebeurt er als de opleiding niet door kan gaan door Corona?  Als de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen, zijnde de Duitse les en het trainingsweekend, niet doorgaan doordat de lokale autoriteiten deze activiteiten ten gevolge van het coronavirus verbieden, dan kun je de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen (inclusief het bijbehorend vervoer) kosteloos verzetten naar een ander moment of je kunt deze kosteloos annuleren. Het is ook mogelijk om de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen kosteloos te verzetten of te annuleren als het ten gevolge van het coronavirus niet mogelijk is om de locatie te bereiken waar de opleiding en/of de extra trainingen zullen worden gegeven. Bij de bepaling of het mogelijk is de voornoemde activiteiten kosteloos op te zeggen of te annuleren zijn het oordeel en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten leidend.

Indien je een deel van de Anwärter opleiding en/of de extra trainingen al hebt kunnen volgen dan is het niet meer mogelijk om het resterende deel kosteloos te annuleren maar zal het resterende deel van de opleidings- en/of trainingsdagen in overleg met je worden verzet naar een later moment.

Mocht het voorkomen dat de Anwärter opleiding in Oostenrijk moet worden afgebroken dan zal Snowlife het vervoer terug direct organiseren voor degene die een terugreis geboekt hebben. Indien de opleiding op een later moment wordt afgemaakt, dan zijn de vervoerskosten voor eigen rekening.

Gaat komend winterseizoen wel door? We krijgen ook regelmatig de vraag hoe het komende wintersportseizoen er uit zal zien. Inmiddels heeft de overheid een stappenplan gemaakt met maatregelen om de winter goed te kunnen laten verlopen. Daarin wordt er nadrukkelijk rekening gehouden met dat we volop kunnen skiën komende winter. Het Corona-toegangsbewijs zal wel op steeds meer plekken gevraagd gaan worden. Lees hier meer over alle maatregelen. De meeste skischolen nemen wel wat minder mensen aan (circa 70% van normaal) waardoor de meeste vacatures voor het seizoen al gevuld zijn.

Hoe ben ik verzekerd? Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een passende (reis)verzekering, dit was ook zo voor de Corona pandemie. We merken dat er veel verschillen zijn per (reis)verzekeraar. Controleer goed wat je verzekering wel en niet dekt. Sommige verzekeraars bieden geen dekking bij een oranje of rood reisadvies. Andere verzekeraars bieden wel dekking, maar sluiten Corona gerelateerde schade uit (denk aan de extra zorgkosten bij een Corona besmetting, verplichte quarantaine in het hotel, extra vervoerskosten).